DETALJNO SMO “SKENIRALI” STARU GRADSKU JEZGRU Za neke prizore nikada bi rekli da se nalaze u srcu povijesnog Splita

Izloženiji dijelovi stare gradske jezgre kudikamo su uređeniji od onih oku skrivenijih. Tako je i samom srcu grada moguće pronaći mikrodeponije, napukle građevine, raspadnute ne tako davno obnovljene fasade

Već nekoliko godina prilikom priprema za Sudamju i prilikom tradicionalnog penjanja Ivice Matkovića na kampanel Sv. Duje, naš “čovjek pauk” alarmira javnost i odgovorne da je stanje kampanela naslonjenog na splitsku prvostolnicu loše. Nekoliko je godina trebalo da splitski konzervatori čuju Matkovićev vapaj, te su izašli u javnost s najavom da će nakon više od 100 godina krenuti sanacija opjevanog zvonika.


Hoće li se zbilja krenuti u sanaciju simbola Splita ili su najave tek prigodno izrečene, pokazat će vrijeme.

Obnova “teška” preko milijun kuna

– Crni depoziti koji se nalaze na kamenu, oni su zapravo vrsta raka kamena. Ispod toga kamen stradava, to je jedan od naših zahvata, čišćenje koje će vratiti površinu kamena ponovno – kazao je nedavno RTL-u Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu. Sami pripremni radovi trebali bi koštati nešto više od milijun kuna, a javnost mora još pričekati doznati koliko će biti “goli” trošak same sanacije. Najava sanacije zvonika odjeknula je snažno u splitskoj javnosti, no udruge i aktivisti vezani uz staru gradsku jezgru, poučeni nekim lošim iskustvima iz prošlosti, vrlo su zainteresirani vidjeti troškovnik sanacije.

Bužančić je javnosti otkrio da se Crkva uključila u financiranje sanacije zvonika. Vjerojatno se fond stvorio iz izdašnih prihoda od prodaje ulaznica, a sada će ti novci ići u pravu svrhu – prvu obnovu zvonika nakon 110 godina. Naime, zvonik je temeljito i radikalno restauriran u razdoblju između 1890. i 1908. godine.

Puno problema u skrivenijim dijelovima stare gradske jezgre

Sada, kada službeno znamo da je najpopularniji i najdominantniji spomenik u prostoru stare jezgre u lošem stanju, odlučili smo prošetati po Palači i vidjeti u kakvom su stanju manje eksponirani dijelovi splitske ljetne hraniteljice. Šetnja od nekih desetak minuta, zamišljena kao kratka tura od Zlatnih vrata do Triklinija pokazala nam je da su stanari i udruge dobrim dijelom u pravu kada pozivaju na red.

Izloženiji dijelovi stare gradske jezgre kudikamo su uređeniji od onih oku skrivenijih. Tako je i samom srcu grada moguće pronaći mikrodeponije, napukle građevine, raspadnute ne tako davno obnovljene fasade. Uostalom, uvjerite se sami…Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime