DELIĆ: “Spriječili smo ekološku katastrofu na Karepovcu. Nema prekoračenja parametara!”

Na današnjem informativnom sastanku, čija je tema bio požar koji je bjesnio u noći s ponedjeljka na utorak, govorio je i direktor splitske Čistoće

Na današnjem informativnom sastanku u Banovini sudjelovao je direktor splitske Čistoće, Miroslav Delić koji se osvrnuo na stanje na Karepovcu proteklih dana.  Glavno pitanje koje se provlači kroz medije je koliko je trenutno opasno uopće disati na tom području i kakve štete ima po građane?


Delić je na to pitanje odgovorio kako su on i njegov tim već tri dana gore, i evo- na nogama su.

– Bila je kritična prva noć kad se požar sjurio preko nas i doslovno nas pregazio. U jednom trenutku je probio sloj zemlje i zapalio se dio otpada. To su oni pokazatelji koje je predočio i Zavod za javno zdravstvo kada je došlo do prekoračenja od 50%. Međutim našom hitnom intervencijom i zasipanjem otpada zemljom, već su parametri počeli padati iza ponoći, pa je negdje oko 5 ujutro to područje bilo prekriveno, nije bilo dima, a ni isparavanja- kazao je Delić.

Karepovac je, kaže on, morao biti spašen zbog ekološke katastrofe i zagađenja koje bi nastalo zapaljenjem otpada. – A činjenica je i da 500.000 ljudi proizvodi otpad koji ovdje završi, i možete misliti koja bi katastrofa bila da već ujutro nismo na drugom dijelu odlagačlišta počeli zaprimati otpad. Ni građani, ni turisti nisu osjetili ovu katastrofu – kazao je Delić.

Još jedan problem s kojim su se suočili je spašavanje njihove tehničke službe. Benzinske crpke na brzoj cesti, koja je bila prioritet, te 60 vozila s kojima se skuplja i deponira otpad. – To smo morali spriječiti kako ne bismo ostali bez tehnike za prikupljanje otpada!- kaže Delić.

On je također potvrdio kako je bilo katastrofalno. Kada su uspjeli spasiti što se spasiti da, počeli su se pratiti i parametri zagađenosti. Ove stvari ćemo prepustiti stručnjacima. Mogu reći da je informacija od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazaa da nakon kritične noći nema prekoračenja parametara kojih oni mjere, a ti parametri se mjere u prvim kućama u okolici Karepovca.


Delić je kazao i kako je vatrogasna postrojba jučer na području Karepovca došla u obilazak i potvrdu da na samom području Karepovca nema eksplozivnih smjesa u zraku i na samoj deponiji. Ti rezultati su pokazali negativna mjerenja. Prijevoz, prikupljanje i odlaganje otpada nastavlja se raditi na jednak način kao i do sada.

Mjere se i rezultati u plinskim bunarima, a rezultati će biti poznati uskoro.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0