DANI KRŠĆANSKE KULTURE Devetog dana manifestacije posjetitelji obišli antičku Salonu

Program pod nazivom "Tragovima kršćanstva u Solinu – obilazak arheoloških lokaliteta" započeo je devetog dana manifestacije sa svetom misom u župi Gospe od Otoka

Ljubomir Gudelj, viši kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i dugogodišnji suradnik u organizaciji manifestacije Dani kršćanske kulture, ove je godine naše posjetitelje odveo u obilazak u antičku Salonu. Program pod nazivom “Tragovima kršćanstva u Solinu – obilazak arheoloških lokaliteta” započeo je devetog dana manifestacije, 25. ožujka, sa svetom misom u župi Gospe od Otoka. Po završetku mise i nakon okupljanja započeo je cjelodnevni obilazak u kojem su polaznici programa vidjeli Gradinu, Krunidbenu baziliku kralja Zvonimira, Manastirine, Episkopalni kompleks, Kapljuč, amfiteatar i Marusinac. Sam obilazak popratilo je stručno vodstvo Ljubomira Gudelja. Program je ostvaren u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, Društvom prijatelja solinske baštine te Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir.


U večernjem dijelu programa u Kinoteci Zlatna vrata bila je projekcija dva dokumentarna filma: “Lica puna nade” Krunoslava Novaka progovara o uvjetima života djece i mladih u afričkoj zemlji Beninu, s posebnim naglaskom na Dom za djevojčice sv. Pavao II. kojeg je osnovao don Odilon Singbo, koji trenutno djeluje u Hrvatskoj kao sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Drugi film devetog dana manifestacije pod nazivom “Labaka”, film je koji su hrvatski gledatelji imali priliku prvi put pogledati upravo u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture”. Film “Labaka” napravljen je u spomen života i djelovanja dvaju misionara, biskupa Alejandra Labake i časne sestre Ines Arango koji su djelovali na području Amazonije nastojeći zaštititi domorodačko stanovništvo od eksploatacije naftnih kompanija. U svojim su nastojanjima izgubili život i sada, gotovo 30 godina nakon njihove smrti, ovaj film donosi priču o njihovom djelovanju i o razlozima za njihovu pogibiju.

Najava desetog dana

Pretposljednji, deseti dan manifestacije u Splitu će biti održana projekcija dokumentarnog filma “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri” u Kinoteci Zlatna vrata u 18 sati. Scenarij i režiju filma potpisuje Nada Prkačin, a producentica je Ksenija Abramović. U 19 sati u konkatedrali sv. Petra održat će se tradicionalni program “Puče moj” – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a “Puče moj 2017.” U programu će sudjelovati pučki pjevači iz južne Hrvatske, a program će voditi Silvana Burilović-Crnov. Također u 19 sati na drugom katu palače Milesi započet će tribina “Suvremena književnost i autori kršćanskog nadahnuća”, u kojoj će sudjelovati teatrologinja Sanja Nikčević, ovogodišnja dobitnica nagrade “Andrija Buvina” i književnik Miro Gavran.

U Dubrovniku u crkvi Male braće u 20 sati će započeti koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije. U tom bogatom glazbenom programu, koji je priredio Krešimir Magdić, sudjelovat će klape Amfora, Atlant, Oštro, Skontradura, Smokvica i Subrenum; zbor župe Gospe Kandalore, zborovi “Don Jakov Salečić” iz Smokvice, iz župe sv. Nikole iz Čilipa i iz župe sv. Nikole iz Cavtata, zatim katedralni zbor mladih, ženski zbor Divone, Dubrovački komorni zbor i mješoviti zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Nakon koncerta, u 21 sat dubrovački dio programa ovogodišnje manifestacije Dani kršćanske kulture svečano će zatvoriti mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Deseti dan šibenskog programa održat će se u Vodicama, gdje će se na Trgu dr. Franje Tuđmana s početkom u 10 sati održati radionica o tome kako se misi Vodiška karitula i kroji Žudijska kapa. Radionicu će voditi Josip Mateša i članovi kulturne udruge “Vodiške Perlice”.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0