Već je postalo sasvim normalno da građani splitskih gradskih kotareva imaju problem s odlaganjem otpada iz kućanstva i taj problem gotovo je identičan u svim dijelovima grada. Prizori pretrpanih kontejnera nisu novost, a ostavljanje otpada ispred, pokraj i na mjestima gdje uopće nema zelenog otoka ili adekvatnog kontejnera postalo je normalno.

Jednu identičnu situaciju koja se podudara s ovom pričom snimili smo danas u gradskom kotaru Spinut, ispred studentskih domova u blizini Prometove autobusne stanice. Građani, vjerojatno i brojni turisti koji prolaze ovim dijelom grada mogli su i danas vidjeti tu sramotu, a približavajući se odbačenom otpadu koji se nalazio tik uz pješački trotoar mogli su osjetiti neugodne mirise koji su se širili iz tog dijela.

Još je zanimljivija činjenica, a to je vidljivo i iz samih fotografija, ispred kontejnera i u kontejneru za papir građani odlažu mješoviti otpad, a odmah u blizini vidljiv je i jedan odbačeni stalak za sušenje odjeće.

“Nastavimo li ovako, Karepovac je ‘pun’ za četiri do pet godina“

Prije nekoliko dana ekipa portala Dalmacija Danas napravila je reportažu na splitskom odlagalištu Karepovac. Tehnički direktor Boško Abaza i direktor operativne službe Čistoće Split d.o.o. Andrija Čaljkušić zabrinuto su nam otkrili da ako svake godine budemo odlagali otpad na Karepovcu ovim tempom, isti će napuniti nove plohe Karepovca i odlagalište će se morati zatvoriti za negdje četiri do pet godina.

– Ne znamo što će biti nakon toga. To nije na nama. Mi se brinemo i svakodnevno se trudimo da se na Karepovcu što je moguće vremenski duže odlaže otpad. Na tome ćemo ustrajati, ali bez pomoći i osviještenosti građana nećemo puno moći napraviti. Građani moraju biti disciplinirani i educirani, ovo nije samo naš otpad, ovo je otpad svih građanki i građana Splita i okolice, zato smo svi odgovorni – kazali su Čaljkušić i Abaza prije nekoliko dana.

Pohvalili su građane Splita i okolice. Direktori Čistoće Split smatraju da se puno bolje ponašaju u zadnje vrijeme.

– Loša navika građana, ali i slaba edukacija o važnosti razdvajanja otpada iz dana u dan se popravlja. Možemo sa sigurnošću reći da se mijenja svijest građana – pohvalili su građane.

Potrebna je edukacija i ekološka osviještenost

Ipak ovo je očiti primjer da nekolicina ekološki neosviještenih građana ruši taj kakav-takav, ali opet pozitivni ekološki trend u Splitu.  Jedno je sigurno, za ovakve prizore dio odgovornosti treba preuzeti Čistoća Split koja je dužna educirati ekološki neosviještene građane. Oni napokon moraju naučiti lekciju normalnog i kulturnog ponašanja, a Čistoća Split ih o tome mora svakodnevno upozoravati i educirati.

Pojedinci lekciju trebaju što prije naučiti jer uskoro može biti kasno!1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime