Danas svetkovina Velike Gospe, hodočasnici pohrlili k marijanskim svetištima

Već tradicionalno, u marijanskim svetištima danas se očekuje ogroman broj hodočasnika koji slave Gospu, njene zagovore i njeno ime

Današnja svetkovina koja se slavi diljem Hrvatske, ali i svijeta zove se Uznesenje Blažene Djevice Marije, dok se na na kršćanskom Istoku ovaj blagdan zove Usnuće Blažene Djevice Marije u smislu smrti kao rođendana za vječni život.


Ova svetkovina uklapa se u otajstvo Gospodinova uskrsnuća i Hrvatima je jedan od najvažnijih blagdana. Ono što je Ircima Sveti Patrick, Hrvatima je Velika Gospa-njihova “najvjernija odvjetnica”.

Gospodin je uskrsnuo, odnosno on je uzašao svojom snagom jer bijaše Bog, a Marija je uznesena snagom Sina Božjega jer je samo čovjek. No time što je ona kao čovjek uznesena na nebo, potvrđena je naša vjera i nada da ćemo, na isti način kao Marija, i mi biti uzneseni na nebo. Središnji je sadržaj svetkovine, da je Marija, kao prvi i jedini čovjek poslije Krista s njim u nebeskoj slavi „dušom i tijelom.“ To znači izraz „uznesena na nebo.“

Za svoju majku Isus je pripravio najljepše mjesto. Zato, kako kaže liturgijska molitva, nije mogao dopustiti da „njezino tijelo zahvati trulež groba.

“ Isusova Majka završila je zemaljski život, ali smrt nad njom nema onakvu moć kakvu ima nad tijelom ostalih smrtnika. Za nju je završetak zemaljskog života istovremeno ulaz u vječni život, ulaz u nebo. Ona je dušom i tijelom proslavljena prije svih ostalih ljudi. S desne Očeve sjedi njezin Sin i ona s njim. Zato je kršćanski vjernici gledaju kao Kraljicu, kao najuzvišeniju od svih ljudi! Tako je i Elizabeta naziva: „Blagoslovljena ti nad ženama.“

Brojni hodočasnici danas hrle k marijanskim svetištima.  Svetišta posvećena Gospi obično obilježavaju ukazanje ili čudo, koje se pripisuje Blaženoj Djevici Mariji. Ponekad je marijansko svetište nastalo, zbog jake marijanske pobožnosti kroz povijest nekog kraja pa su takva mjesta često odredišta hodočašća.


Među najpoznatija hrvatska marijanska svetišta spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Već tradicionalno, u ovim svetištima danas se očekuje ogroman broj posjetitelja, a u Sinju je tada tradicionalno najveća fešta jer posebno časte Gospu još od pobjede nad Turcima 1715.godine pripisujući je Njezinom čudotvornom zagovoru. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0