Zadnja tri dana u Dalmaciji prevladava stabilno vrijeme, a bilo je i dosta sunca. Temperature su u dijelovima Dalmacije dosegnule 17 stupnjeva, što je znatno toplije od normale za ovaj dio godine.

Bez obzira na relativno toplo vrijeme, daleko je to od rekordne vrijednosti za studeni. Naime, najviša temperatura zraka ikada izmjerena u Splitu u studenom iznosi 25,6°C, što je izmjereno 2. studenog 2004. godine.

No aktualne temperature još su “udaljenije” od -0,2°C, koliko je u Splitu izmjereno u večernjim satima 23. studenog 2005. godine. Te je večeri, prije točno 13 godina, u Splitu pao snijeg i stvorio se najraniji snježni pokrivač u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. U Splitu su službeno izmjerena 3 centimetra snijega. Zanimljivo je da te večeri snijeg nije nigdje drugdje padao uz obalu, već samo u Splitu i Zagori. Drugdje je padala kiša. Snijeg je, kako to obično biva, donijela sredozemna ciklona koja je povukla hladni kontinentalni zrak prema Jadranu, a u kombinaciji sa sredozemnom vlagom dio Dalmacije je dobio snježne oborine.

S druge strane, lani je na današnji datum bilo moguće hodati gradom u kratkim rukavima uz gotovo 20 stupnjeva u hladu!

Donosimo vam bogatu foto galeriju snijega u Splitu koji je pao 23. studenog 2005. godine.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime