DANAS POČINJU RADOVI Konačno rekonstrukcija ceste od magistrale prema Žrnovnici, rok dovršetka 9 mjeseci

Ovim projektom će se izgraditi nogostupi, autobusna ugibališta i javna rasvjeta, riješit će se odvodnja oborinskih voda...

Danas počinju radovi na rekonstrukciji županijske ceste od Strožanca do Žrnovnice, poručili su iz Županijske uprave za ceste. Riječ je o jednoj od najprometnijih cesta s prosječnim ljetnim dnevnim prometom od 14.000 vozila.


– Županijska cesta ŽC6142 jedna je od najprometnijih cesta s prosječnim ljetnim dnevnim prometom od 14.000 vozila. Ovim projektom će se izgraditi nogostupi, autobusna ugibališta i javna rasvjeta, riješit će se odvodnja oborinskih voda, a dijelom će se rekonstruirati i postojeća vodovodna, telekomunikacijska i elektromreža.

rekonstrukcija_zc_6142

Zbog kvalitetnije pripreme i usklađivanja svih dijelova projekta, postupaka ishođenja lokacijske i građevinske dozvole s brojnim žalbama, zaštite arheološkog lokaliteta Zmijski
kamen, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i provođenja postupaka javne nabave, početak radova se čekao dulje no što je bilo očekivano. Uz Županijsku upravu za ceste Split investitori su i Općina Podstrana, Hrvatska elektroprivreda te Vodovod i kanalizacija Split. Ukupna vrijednost investicije, zajedno s troškom vezanim za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, svim instalacijama, arheološkim i stručnim nadzorom te PDV-om, je oko 19 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste osigurala je i 5 milijuna kuna iz sredstava Ministarstva unutarnjih poslova, iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2014. – 2020.

Zbog značenja ove prometnice Splitsko-dalmatinska županija ju je uvrstila među prioritetne cestovne projekte koje Županijska uprava za ceste Split mora realizirati, jer je riječ o glavnoj alternativnoj poveznici između Splita i Omiša.

Glavni nositelj izrade projektne dokumentacije je tvrtka GEOPROJEKT d.d., izvođač radova je Poduzeće za ceste Split d.d., a stručni nadzor će vršiti tvrtka INSTITUT IGH d.d.
Ugovoreni rok izgradnje je 9 mjeseci (ne računajući prekid tijekom turističke sezone).

– Zbog važnosti prometnice, radovi će se izvoditi uz odvijanje prometa regulirano privremenom prometnom signalizacijom, pa molimo sve sudionike u prometu na strpljenje i pojačan oprez. Ova cesta je nastavak dosadašnjih ulaganja Županijske uprave za ceste u prometni pravac koji je alternativa Jadranskoj magistrali. ŽUC je do sada rekonstruirao cestu od Žrnovnice do Tugara, kroz Srinjine, pripremio projektnu dokumentaciju za obilaznicu Žrnovnice, a koju je predao Gradu Splitu i izrađuje projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ceste kroz Tugare u duljini oko 5,5 km.Nakon završetka radova dobit ćemo modernu prometnicu, opremljenu svom potrebnom infrastrukturom, nogostupom, autobusnim ugibalištima i javnom rasvjetom – kažu u ŽUC-u.

Načelnik Općine Podstrana, Mladen Bartulović, za Dalmacija Danas otkrio je još detalja:– Obnavljat će se dvije prometne trake. Na rekonstruiranoj cesti nalazit će se šest autobusnih stanica, izgradit će se južni nogostup u cijeloj dužini, javna led rasvjeta, potpuno novi vodovod. Ovaj dio Podstrane jedini još nema riješen vodovod. Tamo se do sada koristila voda s rijeke Žrnovnice, a s novim vodovodom bi riješili vodovod ovog dijela Podstrane, uključujući kanale za oborinske vode.

Radovi će trajati do kraja kalendarske godine s pauzom za vrijeme ljetnih mjeseci radi turističke sezone – kazao nam je Bartulović.

Stanovnici ovog područja jedva su dočekali početak rekonstrukcije ove prometnice i nadaju se da im radovi neće previše otežati svakodnevni život.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0