U Dalmaciji su zaredali nestabilni kasnojesenski dani. Bez obzira na puno oblaka i kiše, sve je izvjesnije da će ovogodišnji studeni biti najtopliji od početaka službenih meteoroloških mjerenja. Subota je donijela više sunca, ali i temperature zraka do 19°C. Kada se zna da će sljedeća dva dana u velikom dijelu Dalmacije temperature prelaziti 20°C, onda znamo da su temperaturna odstupanja od normale izrazito velika.

Temperature zraka u 13 sati (Pljusak.com)

Najviša temperatura zraka ikada izmjerena u Splitu u studenom iznosi 25,6°C, što je izmjereno 2. studenog 2004. godine, međutim ovako visoke temperature nisu karakteristične za zadnju dekadu mjeseca.

No aktualne temperature još su “udaljenije” od -0,2°C, koliko je u Splitu izmjereno u večernjim satima 23. studenog 2005. godine.

Te je večeri, prije točno 14 godina, u Splitu pao snijeg i stvorio se najraniji snježni pokrivač u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. U Splitu su službeno izmjerena 3 centimetra snijega. Zanimljivo je da te večeri snijeg nije nigdje drugdje padao uz obalu, već samo u Splitu i Zagori. Drugdje je padala kiša. Snijeg je, kako to obično biva, donijela sredozemna ciklona koja je povukla hladan kontinentalan zrak prema Jadranu, a u kombinaciji sa sredozemnom vlagom dio Dalmacije je dobio snježne oborine.

S druge strane, lani je na današnji datum bilo moguće hodati gradom u kratkim rukavima uz gotovo 20 stupnjeva u hladu!

Donosimo vam bogatu foto galeriju snijega u Splitu koji je pao 23. studenog 2005. godine. Ostao je to do danas najraniji nadnevak stvaranja snježnog pokrivača u Splitu od početka službenih meteoroloških mjerenja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime