Damir Barbir: “Pozdrav “Za dom spremni” je čisto zlo, a petokraku su iskorištavali Karadžić i Mladić”

Potpredsjednik splitskog SDP-a naglašava kako je razlika između pozdrava ‘Za dom spremni’ i zvijezde petokrake više nego jasna.

Nakon što je odluka Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima podigla prašinu među političarima, ali i javnosti, na tu temu se osvrnuo i Damir Barbir, potpredsjednik splitskog SDP-a. On naglašava kako je razlika između pozdrava ‘Za dom spremni’ i zvijezde petokrake više nego jasna u izvorišnoj osnovi i samom nastanku. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti i autentično:


Razlika izmedju zvijezde petokrake i pozdrava ‘Za dom spremni’ je više nego jasna u izvorišnoj osnovi i samom nastanku na našim prostorima.

Zvijezdu su nosili ljudi koji su krenuli u borbu za slobodu protiv okupatora raznih režima (talijanskog i njemačkog te njihovih sluga).

Primjerice istu su nosili momci iz Splitskog partizanskog odreda koji su poginuli golobradi kada su praznih ruku krenuli na silu okupatora.
Ta zvijezda je u tom trenutku bila čista i neokaljana, a ti momci nikada nisu dočekali da se ista zloupotrijebi.

Pod tom zvijezdom je bilo i zločina a pamtit ćemo najviše zločine Karadžića i Mladića koji su istu iskoristili za velikosrpske zločine u Domovinskom ratu.

‘Za dom spremni’ je bio pozdrav ustaške diktature koja je nastala na rasnim zakonima i mržnji prema nacionalnostima i vjerama (poglavito prema Srbima i Židovima).


Pozdrav je revitaliziran za vrijeme Domovinskog rata kroz HOS. Osim pozdrava bile su prisutne i crne uniforme. Iako su pripadnici istoga činili hrabrosti kroz borbu za obranu vlastite države, ne smije se zaboraviti činjenica da je taj pozdrav i uniforma uzeta s jasnim ciljem “vraćanja” ustaške ideologije, iste one ideologije koja počiva na rasnim zakonima, vjerskoj i etničkoj mržnji i zločinima koji su se pod tim imenom istinski dogodili za vrijeme NDH.

STOGA, razlika je što je zvijezda petokraka u svojoj srži čisto dobro koju su poslije iskorištavali i pod njom činili razne zločine dok je pozdrav ‘Za dom spremni’ u svojoj srži čisto zlo.Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0