DALMATINSKI TURIZAM Bulj: “Polja su nam u drači, a restorani kupuju jeftinu stranu hranu”; Stella: “Moramo se razvijati održivo”

"Ne kažem da moramo imati cijelu turističku godinu, nego da je sezona održiva. Ljepote moramo sačuvati za generacije koje dolaze" - kazao je Stella

Joško Stella

Treća točka 20. sjednice Skupštine bila je analiza turističke sezone 2018. na području SDŽ i osnovne smjernice za pripremu turističke sezone.


turizam

– U Dalmaciji imamo porast turizma, povećanju potražnju za hranom, a ljudi nam se iseljavaju iz Zagore, Slavonije… Sinj je središte Dalmacije, povezanost autoputom bila bi bitna i zbog toga SDŽ mora inzistirati na prometnim vertikalama. Moramo se truditi da nam restoranu ne naručuju stranu, nego domaću hranu. Polja moramo navodniti. Mi više nemamo janjaca, sada ih imamo samo na izborima. Moramo poticati stočarstvo i biti čobani, kako je kolega Bačić nazvao mene. Uvozimo smrznutu janjetinu iz Rumunjske i Novog Zelanda. Nemojmo se rugati s čobanima i pastirima. Prazne su nam livade. Na Sinjskom polju raste korov. Županu ćemo pljeskati kada se to riješi. Dobro je da raste turizam, ali proizvodimo vrlo malo. Da proizvodimo samo za potrebe turizma, Zagora bi bila puna stada i obrađenih polja. Proizvodimo hranu, potičimo pastire i stoku. Tada će se čuti plač u rodilištima u Zagori, a ne na autobusnim kolodvorima – kazao je MOST-ov Miro Bulj.

Danica Baričević iz HDZ-a rekla je da u Dalmaciji svake godine imamo sve više letova.

– Na sajmu je župan prezentirao obalu, otoke i Zagoru. Prezentirao je okuse Dalmacije, od sira do pršuta. Jedina smo županija u RH koja prepoznaje sav trud privatnih iznajmljivača te ga sufinancira, posebno u Zagori. Veseli me što se u turističkoj priči vraćamo korijenima. Upravni odjel ua pomorstvo i turizam dobro planira more pa radimo projekte poput Skrivenih habitata koji prepoznaje našu prirodnu baštinu od Dugopolja, Splita, Mosora i Kaštela. Potreban nam je održivi turizam. Ulaže se u turističku infrastrukturu, osobito Zagore. Sve nam se više vraćaju tradicionalni gosti iz zapadnih zemalja. 2019. naša Zagora postaju prostori ugodnog i sigurnog življenja. Analiza je odlična i rezultati su za svaku pohvalu. Želimo da ova sezona bude još uspješnija.


Damir Krstinić iz SDP-a rekao nam je da turizam drži državu, ali i da ima negativne strane.

– Agresivan je prema resursima, osobito prirodi. Opterećuje infrastrukturu. Skoro svako naše mjesto uz obalu i na otocima ima neriješeno pitanje fekalnih voda. Turizam mijenja strukturu društva, to konkretno znači da će vas danas netko možda potjerati sa “svoje” plaže jer nećete zakupiti ležaljku. Zbog svega je jako povišena cijena podstanarstva, a studente se 1.6. ili ranije moli da izađu iz stana. Potiče se kratkoročni najam koji donosi puno manje prihode. Turizam je dobar sluga, ali može postati loš gospodar. Moramo paziti da ne izgubimo kontrolu nad turizmom.Milija Baldić-Lukšić (MOST) naglasila je da Kaštela slave već 110 godina turizma.

– Prvi hotel u Kaštelima, Palace, još uvijek je u derutnom stanju. To slikaju stranci i šalju dalje mobitelima. Na koji način poboljšati ponudu naše županije i pretvoriti je najbolju destinaciju? Voljela bih kada bi u izvješću osim brojki bilo riječi i o ovome. Voljela bih da potrošnja turista u županiji bude veća nego sada. Vrlo je važno da više koristimo vlastitu hranu, kulturna i povijesna dobra. Broj noćenja turista – u Segetu broj raste, u Solinu je taj broj mal. Imamo što ponuditi, ali uz očuvanje okoliša kako bi nas turisti prepoznali po ekologiji, moru, gastronomiji. Nije dobro da se sve svede na brojke, nego i kvalitetu. Broj apartmana raste, a time padaju cijene.

Natalija Rajčić iz stranke Pametno kazala je problem otpada koji se stvara za vrijeme sezone.

– Marketing je dobar, ali o sadržaju u izvješću nema apsolutno ništa. Nema riječi o problemima poput polupropusnih septičkih jama i sl. Mislim da bi se trebalo više povesti više računa o onome čime gosti nisu zadovoljni.

Mate Rebić (MOST) kazao je da je turizam najjača gospodarska grana županije.

– Mislim da nas turizam najviše drži u ekonomskom smislu. Iako raste, sve je veći pritisak na prostor i dolazi do izražaja problem održivog razvoja turizma i to je sve više u fokusu javnosti. Lani je Institut za turizam izradio Studiju nosivih kapaciteta. Podsjetimo, nekoliko je najvećih ograničavanja razvoja turizma. Problem odlaganja otpada, odvodnja, prometnice, parkirališna mjesta, prenapregnuta električna mreža. Ako želimo stope rasta turizma da budu veće, bit će potrebno poraditi ozbiljno na tome. U dijelovima županije gdje je veći pritisak turizma postoji veći stupanj iritacije lokalnog stanovništva.

Direktor TZ SDŽ Joško Stella oko studije nosivih kapaciteta rekao je da je ona vrlo važna jer je županija dobila tu analizu, dok je nemaju primjerice Dubrovnik ili Barcelona. Nije cilj podizati kapacitete, a da nema tko raditi. Ovo je analiza turističke sezone, a ne turizma. Što se tiče mjera da su iste svake godine, rezultati svega da nam se sezona stalno produžuje. Avioni lete sada do 11. mjeseca. Ne kažem da moramo imati cijelu turističku godinu, nego da je sezona održiva. Ljepote moramo sačuvati za generacije koje dolaze.

Izvjeće je prihvaćeno većinom glasova.

Joško Stella
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime