Dalmatinski SDP-ovci poručili: Podržavamo besplatan pomorski prijevoz za otočku djecu

- Sramotno je što su na saborskom odboru zastupnik HDZ-a iz Splita Petar Škorić i zastupnik HDZ-a s Korčule Branko Bačić glasali protiv prijedloga, poručuju Kotur, Bauk i Marković

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split, Ivana Marković, gradonačelnica Supetra i Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a održali su u Splitu konferenciju za medije na temu Besplatan pomorski prijevoz za otočku djecu s invaliditetom i teškoćama u razvoju.


– Podržavamo inicijativu da se otočkoj djeci s teškoćama u razvoju odnosno djeci s invaliditetom zakonski omogući besplatno putovanje trajektom i općenito u pomorskom prometu kako bi im se omogućilo nesmetano potpuno ostvarivanje njihovih prava, prije svega na zdravstvenu zaštitu. Djeca koja s otoka na kopno često putuju, primjerice na terapiju, moraju biti u ravnopravnom položaju sa svom drugom djecom u Hrvatskoj. Roditelji već imaju povećane troškove, te im društvo i država moraju pomoći da ublaže njihove probleme. Vlada i HDZ-ova saborska većina ne smiju odlagati rješavanje problema, jer je tu vrijeme vrlo bitan faktor a roditeljima se gomilaju novi troškovi. Rješenje nam treba odmah! SDP Split podržava besplatan pomorski prijevoz za otočku djecu. Podsjećam da se Split često naziva “vrata prema otocima”. Sramotno je što su na saborskom odboru zastupnik HDZ-a iz Splita Petar Škorić i zastupnik HDZ-a s Korčule Branko Bačić glasali protiv prijedloga. Osim otočkoj djeci s teškoćama u razvoju odnosno invaliditetom besplatan prijevoz treba omogućiti i djeci s kopna koja trajektom putuju primjerice u Kalos u Velu Luku, rekao je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

“Kakva je ovo država kada ne može pomoći najugroženijoj skupini otočkog stanovništva”

– Cilj inicijative je da se izmjeni članak 47. Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu na način da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju sa prebivalištem na otoku. Prijedlogom se ukazalo na diskriminaciju otočke djece s poteškoćama u razvoju. Prijedlog su 16.11. potpisali predstavnici svih jedinica lokalne samouprave sa otoka bez obzira na stranačku pripadnost, a nakon njih i ostale jedinice lokalne samouprave sa područja ostalih otoka, kao i brojne udruge građana. Prijedlog sam u poslovničkoj formi uputio u zakonodavnu proceduru. Dio obrazloženja Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu gdje posebno naglašavaju da “otočani temeljem prebivališta na otoku već uživaju opsežna prava” je sramotan. Nakon ovoga možemo samo postaviti pitanje kakva je ovo država koja ne može pomoći najugroženijoj skupini otočnog stanovništva, i to još djeci i obiteljima koje se bore sa velikim problemima, s obzirom na to da u konačnici ovo za državu predstavlja presmiješan trošak, rekao je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

Na kraju je svoje viđenje problema dala gradonačelnica Supetra.


– Otočne zajednice se svakodnevno suočavaju s velikim izazovima – naša populacija stari i udaljenost nas često ne čini privlačnima mladim ljudima koji tu sve manje i manje vide mjesto na kojem bi se trajno smjestili. I umjesto da pokušamo svaki problem, a pogotovo ovakve vrste, koje zahtijevaju beznačajna sredstva, riješiti, obrazloženje je da otočani i “uživaju i onako previše povlastica”. Obrazloženje Vlade da se čeka cjelovito rješenje, a koje nije na vidiku niti pet mjeseci nakon upućivanja dopune zakona u proceduru je birakratska opstrukcija, a ponašanje Vlade možemo samo nazvati obijesnim . Nemam ništa protiv izmjene čitavog Zakona, ali tražim izmjenu spornog članka, tako da se odmah olakša život roditelja i djece s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, rekla je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime