Požar u Lećevici pod kontrolom, na Vrdovu i dalje gori- vatrogasci nose naprtnjače i po kilometar uz brdo

U Dalmaciji su tijekom utorka aktivna četiri požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, danas su angažirane na gašenju nekoliko požara u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.


Na požarištu na Dinari angažiran je Airtractor AT-802 dok su na požarištu Dobropoljci kod Benkovca požar gasila dva Canadaira CL-415.

Požar na Dinari sve bliže kućama

Kako doznajemo od čitatelja iz Livna, požar s bosansko-hercegovačke strane Dinari sve se brže širi i približio se prvim kućama. Jedan helihopter povremeno gasi kroz jutro i navečer, a drugi iz Banja Luke ne stiže iako je poslana molba za gašenjem.

Kako je za Dalmaciju Danas kazao zapovjednik DVD-a Sinj Stipe Aničić, požar na predjelu Vrdovo-Vaganj i dalje je aktivan. Vatrogasci moraju nositi naprtnjače s vodom i po 500 metara- 1 kilometar. – Vuku vodu na svojim kostima, trava je od pola metra- kaže Aničić, ali navodi i kako vatra ne prijeti kućama. Na terenu je i dalje 40 vatrogasaca s 15 vozila.

Na pitanje prijeti li vatra na Dinari kućama, kako nam je javio čitatelj, Aničić kaže da je u predjelu Čajići vatra stigla blizu kuća, ali navodi i kako su ispred kuća ledine, pa  ukoliko umaju vode, ljudi mogu obraniti svoje kuće i ostale objekte.

Dva Candaira i jedan Airtractor danas su bili angažirani na požarištu Lećevica u Zagori, dok je na najnovije požarište kod Trilja upućen jedan Canadair, izvijestio je MORH.


Kako saznajemo od zapovjednika DVD Zagora, Nikole Bilića, požar na Lećevici je pod kontrolom. Nema otvorene vatre i radi se na sanaciji požarišta. Ipak, zbog vrlo nepristupačnog terena požar se još uvijek ne može nazvati lokaliziranim. Na terenu je i dalje 40 vatrogasaca sa 8 vozila.

Na požarištu se ostaje do daljnjeg.Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 173 požara (63 u Šibensko-kninskoj, 56 u Splitsko-dalmatinskoj, 42 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1450 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 44 500 tona vode te je prevezeno 215 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0