Između 7 i 8 sati jak pljusak pogodio je područje Žrnovnice. Prema podacima Crometeo mjerne postaje u ovom podmosorskom mjestu, u svega sat vremena pale su 22 litre po kvadratnom metru. Velike količine oborina u kratko vrijeme pale su na požarom opustošenom području koje je stradalo u katastrofalnom požaru 17. srpnja ove godine.

Bujice su mulj, blato i pepeo slile u korito rijeke, pa je ova rječica od 8 sati potpuno crna. Osim što je potpuno promijenila boju, vodostaj je u naglom porastu u odnosu na stanje koje je vladalo za tri sušna mjeseca.

Kako postoji opasnost da ovako zagađena voda uđe u lokalni vodovod i da voda uskoro ne bude za piće, kontaktirali smo splitsko komunalno poduzeće Vodovod i kanalizaciju. Iako ViK nije nadležan za ovaj vodovod, ViK je na teren u Žrnovnicu već poslao tim koji će utvrditi stanje i uzeti uzorke, a u timu je i voditeljica laboratorija.

U međuvremenu su uzeti uzorci, a rezultati se očekuju oko 12 sati.

O situaciji s rijekom Žrnovnicom obaviješten je i Nastavni zavod za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Higijenski).

Izvor nije zamućen

Iz Mjesnog odbora Žrnovnica doznajemo da je situacija na samom izvoru uredna.

“Voda od izvora do Dvora nije zamućena. Od Dvora južnije počinje njeno zamućenje. Tako da u ovom trenutku voda u vodovodu nigdje nije crne boje” – kazuju nam u Mjesnom odboru.