Uz potporu Grada Splita splitska multimedijalna udruga Combo, inače stasala iz emisije ugaslog splitskog Radija KL, dovršila još jedan projekt koji ima za cilj neobične, inovativne, a i medijski zanemarene glazbenike i performere kvalitetno snimiti te ostaviti trajan zapis o njihovom djelovanju.

Kako bi stvar bila zanimljivija, izvođači su dovođeni pred slučajnu publiku i lokacije koje nisu baš primjerene i uobičajene za nastupe, kao što su splitski Pazar, Peškarija, pozornica u šumi, staklenik za uzgoj ekološkog povrća, obitavališta domaćih životinja, misteriozni i polutajni heavy metal klub i slično.

– U Tinelu na splitskom Pazaru mali subotnji koncert izveo je kaštelanski kantautor Kifeki Irzana. Provlačio se kroz štandove, pjevao svoje kompozicije i s trgovcem češnjakom iz Sratoka, a dio nastupa održao je u trgovini pršuta i sira. Slučajni prolaznici i trgovci s Pazara postali su publika, neki i žestoki kritičari što se može vidjeti u dva videa nastala tom prigodom. Također, udruga Combo pozvala je u Tinel i članove udruge DADAnti za promicanje eksperimentalne umjetnosti iz Splita. U Marmontovoj ulici u Splitu izveli su performans ‘Trljanje gostiju pri posjeti starim gradskim jezgrama’ i ‘Himnu’ (Ursonatu Kurta Schwittersa), dadaističko djelo na nepoznatom jeziku, pomalo nalik glasanju domaćih životinja.

Izveli su je slučajno baš u trenutku dok je Marmontovom prolazio premijer Andrej Plenković sa suradnicima, tako daje i državni vrh upao u projekt. Bila je to prilika da DADAnti u starim gradskim jezgrama zabave, a i zbune slučajne posjetitelje i prolaznike, nenamjensku umjetničku publiku te da se dokumentira kako u Splitu postoji živa ulična umjetnost van službenih pozornica na kojima većinom nastupaju klape, gažerski i tribute bendovi te KUD-ovi, ne i autorski projekti – rekli su iz udruge Combo.

U sklopu Tinela snimljen je i koncert sastava Discopath u park šumi Marjan. Ovaj alter-disco bend kojeg dijelom čine članovi udruge Combo, nastupio je s marjanskim tovarom na pozornici, a publika je dobila priliku komentirati i savjetovati, pa i stati među glazbenike kako bi izravno doživjeli što znači javno nastupati.

U prostoru udruge Combo mali koncert za rodbinu i prijatelje, djecu i umirovljenike održao je u sklopu projekta Omara Beach Band, a sve je prenošeno web radijom udruge Combo. U Tinelu su oduševili kaštelanski bend Tvrtko Stijena nastupivši pred publikom koja uopće nije znala zbog čega su pozvani u udrugu Combo. Radi se o bendu koji za sebe tvrdi da svira ‘instrumentalnu klapsku glazbu’, a za one koji su ih slušali radi se o pomaknutoj fuziji metala, space rocka i popa koja na trenutke podsjeća na Ozric Tentacles. Svi materijali će uskoro biti objavljeni na YouTubeu, društvenim mrežama i na stranicama udruge Combo (www.combos.hr), a mogu se pogledati prva četiri uratka od 10-ak planiranih.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime