Čikotić: Nakon novih spoznaja o izmjenama projekta sanacije Karepovca, mogu potvrditi da su institucije zakazale!

"Tvrtka koja provodi nadzor nije zainteresirana da javnosti iznese činjenice i upućuju nas na Grad Split"

Gradski vijećnik Ante Čokotić (MOST) danas je reagirao na posljednja događanja oko sanacije Karepovca. Nakon jučer održanog sastanka s gradonačelnikom Splita, najavio je da će sve informacije koje je dobio na uvid podijeliti s javnosti na internetu, a danas je prozvao Grad i Čistoću.


Njegovu današnju objavu na Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

– Nakon novih saznanja o izmjenama i dopunama projekta sanaciji Karepovca možemo samo potvrditi da su sve institucije na čelu s gradom Splitom i Čistoćom zakazale.

Iskreno, nije mi jasno po kojem projektu, odnosno po kojoj građevinskoj dozvoli, se izvode radovi na sanaciji Karepovca kada su Hrvatske vode u studenom prošle godine dobile zahtjev Grada Splita za izradu vodopravnih uvjeta za Izmjenu i dopunu Idejnog projekta sanacije odlagališta otpada Karepovac.

Znači li to da će se ugovor u hodu mijenjati i očito stavke troškovnika koje su bile na natječaju za odabir Izvođača jer čemu onda zahtjev za izmjenom i dopunom idejnog projekta. Nema druge nego da će nakon ovoga ići i Izmjena i dopuna Glavnoga projekta, odnosno izmjena i dopuna građevinske dozvole?

Čemu, zašto i što se mijenja, odnosno što ovi sada Izvođači rade i je li sve u skladu s budućim Izmjenama i dopunama???Tvrtka koja provodi nadzor nije zainteresirana da javnosti iznese činjenice i upućuju nas na Grad Split.

Što se tiče okolišne dozvole uvaženom ministru smo postavili pitanje:dali se odlagalište otpada Karepovac radi u procesu sanacije i stvaranja nove sanitarne plohe odvija u skladu s uvjetima iz okolišne dozvole?

Sukladno čl. 97. Zakona o zaštiti okoliša (NN 80/13, 153/13, 78/15, dalje: ZZO) okolišna dozvola se izdaje nakon izdavanja rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš, a njome se utvrđuju mjere zaštite tla, zraka, voda, mora, te ako to lokacija postrojenja uvjetuje, ostalih sastavnica okoliša, u okviru propisanih najboljih raspoloživih tehnika. Sve navedene mjere moraju proizlaziti iz karakteristika tehnoloških procesa opisanih u zahtjevu za izdavanje okolišne dozvole.

S obzirom na to da je Karepovac postrojenje za čiji je rad potrebno ishodovati okolišnu dozvolu sukladno čl. 95 ZZO-a i Uredbi o okolišnoj dozvoli, molimo MZOE da izvrši uvid u istu te usklađenost radova na Karepovcu s uvjetima iz dozvole te da nas o učinjenom obavijesti kako bi mogli informirati zabrinute građane.

Nastavljamo borbu za transparentnost i pozivamo građane da se uključe i pritisnu mjerodavne institucije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0