Gradovi Split i Knin, ali i cijela Dalmacija danas, 28. travnja, obilježavaju 29. obljetnicu osnutka 4. gardijske brigade, pobjedničke postrojbe koja je tijekom Domovinskog rata hrvatskom jugu donosila mir i slobodu.

Podsjetimo, Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje Zbora narodne garde, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku.

Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec u Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna.

Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel Split, a zatim se nakon nekoliko dana sele u hotel Resnik u Resniku.

Nakon nekog vremena im se pridružuju dragovoljci iz Kaštela, a zatim i iz drugih mjesta. Dio pripadnika tijekom lipnja odlazi u Imotski u formiranje 3. bojne, dio u Vrliku i Sinj koji formiraju odnosno pojačavaju drugu bojnu, dio odlazi za Metković i Dubrovnik za formiranje postrojbi u navedenim mjestima.Četvrta brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je ono obavljeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom “In hoc signo vinces”  (U tom znaku pobjeđuješ), a prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa.

Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima ’94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto ’95., a potom u akcijama Oluja i Maestral.

Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji Ministar obrane Gojko Šušak rekao: “Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada”.

Četvrta gardijska brigada je u Domovinskom ratu položila 195 žrtava, četvero gardista se vode nestalim, a 1600 njezinih pripadnika je ranjeno ili na drugi način stradalo.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime