Rasprava o “Studiji o utjecaju na okoliš čvora na DC8 i spojne ceste čvor Vučevica na A1-čvor na D8” održana u kinu sveti Juraj u Kaštel Sućurcu još jednom je pokazala što Kaštelani misle o ovom projektu. Ukratko, ne sviđa im se – smatraju ga nepotrebnim trošenjem novca, a brinu da će nepovratno uništiti Kozjak, narušiti kvalitetu života Kaštelana te do kraja ugasiti kaštelansku poljoprivredu koja je u posljednje vrijeme doživjela novo buđenje.

Ena Bićanić Marković iz Instituta IGH d.d. predstavila je Studiju nakon čega su uslijedila pitanja i reakcije građana.

Predstavnik Udruge Krizni Eko Kaštelanski Stožer najavio je grupnu tužbu. Pozvao je sve zainteresirane građane da se priključe. Ovim projekt smatra suludim, a pita se tko od njega ima koristi.

– Cijeli je projekt sulud, studija je napisana na razini osnovne škole i bacanje milijardu kuna na 12 kilometara ceste u današnjoj situaciji je katastrofa. Kakva je situacija s mostom Sjeverna luka – Kopilica, jer bez njega je ovaj projekt sulud? Gdje je u ovim planovima mreža Natura 2000? – zapitao se.

Bićanić Marković je odbacila komentare o stručnosti studije, a za projekt mosta je kazala da nije upućena kada i kako će se odvijati.

“Umjesto na državnoj, cesta se radi na privatnoj zemlji. Kako je to ekonomski opravdano?”

Većinu Kaštelana koji su se javili za riječ zanimalo je na temelju čega je za ovu trasu odabrana upravo ova lokacija. Isto pitanje postavio je i predsjednik HPD-a Ante Bedalov Tomislav Tadin.

– Na koji način ste došli do zaključka da ova trasa ide preko privatnih zemalja, a niste išli istočno preko uglavnom državnih parcela, koje je to ekonomsko opravdanje? Zatim, uništavate najljepše prizide i maslinike koji trenutno postoje na Kozjaku. Uzeli ste sa svojom Studijom u obzir vukove, šišmiše, svi smo mi za to, ali spuštate promet kroz velik dio Kaštela, a djeca nemaju niti jedan pravi prijelaz… Zašto ta trasa nije išla kroz već unakažen dio Kozjaka, kavu, koji je i najbliži put, nego ide na ovu stranu. Ne vidimo ni ekonomsku ni ekološku korist – kazao je Tadin, što je izazvalo aplauz prisutnih.

“U ovoj državi novce trošimo za potrošiti, hajdemo ih potrošiti za stvorit nove”

Lokalni poduzetnik i nagrađivani vinar Ivan Kovač koji na padinama Kozjaka uzgaja izvornu kaštelansku sortu vinove loze – crljenak, upitao je imaju li građani uopće mogućnost ovom raspravom nešto promijeniti.

– Ako je ovo samo forma i što god mi kazali, dogodit će se što će se dogoditi, odmah idem ća. Ovo je bolno, mi smo ovdje utkali svoju tradiciju i običaje, ovo je genocid nad ovim prostorom – kazao je.

Dodao je da je novac namijenjen ovom projektu mogao biti puno pametnije iskorišten.

– Kazali ste i da projekt košta milijardu kuna. To je 650 hektara zemlje da otkupite po 20 eura, to je 2.400.000 panja, 1.200.000 litara vrhunskog vina, a to je 15 milijuna eura vrijednosti crljenka, svake godine. U ovoj državi samo trošimo za potrošit, amo ih potrošit za stvorit nove – kazao je na što su prisutni reagirali glasnim pljeskom i povicima “bravo”.

Upitao se čemu otvarati brojne gospodarske zone, a niti jedna nije potpuno privedena svrsi.

Upućen je, kao i brojni drugi građani, da primjedbu pošalje pisanim putem.

“Kaštela nemaju nikakvog profita od ovog projekta”

I Bogdan Pensa se zapitao kako su Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatske ceste došle upravo do ove lokacije. Naglasio je da je prije desetak godina sudjelovao na raspravi o studiji o utjecaju na okoliš koja se odnosila na probijanje tunela na drugoj lokaciji, koja izlazi u Radošić. Tunel je kraći i na nižoj nadmorskoj visini, naglasio je te smatra da je ta lokacija povoljnija od trenutno odabrane.

– Kaštela nemaju nikakvog profita od ovog projekta, nema nikakvog financijskog interesa da Kaštela trpe ovakvu devastaciju – naglasio je i nastavio:

– Odlično su nabrojali u studiji sve negativnosti ovog projekta. Pročitajte prvu stranicu na kojoj lijepo piše da se ne može reći da nema ozbiljnih utjecaja na okoliš – napomenuo je Pensa.

“Stali smo doma dok nas nije ušćinulo”

Na odgovornost je pozvao i sve Kaštelane. Smatra da se predugo čekalo na reakciju.

– Nećemo ništa postići na ovaj način, govoreći da iskopajemo same temelje hrvatske povijesti, niti govoreći o zatiranju kaštelanske poljoprivrede i vinarstva. Najprije se pospimo lugom jer nam je proša prostorni plan jedan, prostorni plan drugi, generalni urbanistički plan, petlja na D8… stali smo doma dok nas nije ušćinulo… – kazao je Pensa, što je izazvalo burne reakcije građana.

Uz glasne prepirke građani su se počeli razilaziti, pa je objavljen kraj službene rasprave, no ona neslužbena nastavljena je ispred kina i na kaštelanskim štekatima. Jedno se dalo zaključiti, Kaštelani ne namjeravaju sjediti prekriženih ruku i promatrati, osim tužbe najavljene su i neke druge akcije, o čemu ćemo pisati uskoro.

Cijelu raspravu pogledajte u videu.

Cijelu studiju pogledajte OVDJE.

Mišljenja, prijedlozi i primjedbe javnosti i zainteresirane javnosti mogu se dostaviti do sutra, 23. svibnja, Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije, Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskog rata 2, Split.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime