Za razliku od oblačnog i kišovitog četvrtka, petak je donio smirivanje vremena u većem dijelu Dalmacije. Protekle noći zabijelile su se brojne dalmatinske planine, uključujući Mosor, Biokovo, Svilaju, Dinaru, Kamešnicu… Snježna granica je u Zagori bila oko 600 metara nadmorske visine, a uz obalu oko 1000. Upravo je Sveti Jure na Biokovu u petak bio najhladniji u Dalmaciji s izmjerenih 9 stupnjeva ispod nule.

Temperature u Dalmaciji u petak navečer (Pljusak.com)

Ujutro je još bilo jakih udara bura i tramontane, ali je vjetar osjetno oslabio u drugom dijelu dana.

Sunčano popodne iskoristili smo za panoramsko fotografiranje sa Zvjezdanog sela Mosor. Bura je prilično očistila atmosferu pa je dobar pogled sezao na sve strane svijeta. Snježni Mosor dominira većim dijelom sjevernog horizonta, na njegovim padinama nalaze se naselja Gornje Sitno i Dubrava. Prema istoku uzdiže se veličanstveno snježno Biokovo, a sudeći prema fotografijama, viši dijelovi planine već imaju podosta snijega. Na jugoistoku se vide vrhovi Pelješca.

Južni i jugozapadni pogled prvo seže na Srinjine i brdo Perun sa svojim povijesnim crkvicama, a ali tek pogled na srednjodalmatinski akvatorij ostavlja bez daha. Brač, Hvar, Šolta i Vis su lako uočljivi, ali oni iskusniji vidjet će Svetac ili isturenu Jabuku na otvorenom moru.

Prema zapadu se vide Split, Kaštelanski zaljev sa svim svojim gradovima.

U ljepotu prizora možete se uvjeriti u priloženoj fotogaleriji.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0