DOBRE VIJESTI Oba požara na zadarskom području stavljena pod kontrolu

Jučer ujutro je oko 7:30 kod Vranskog jezera planuo požar

20:50 Požari koji su dva dana gorjeli na području Vrane i Ostrovice su stavljeni pod kontrolu.


Sva vatrogasna društva s područja Zadarske županije su se od ponedjejka oko 5 ujutro borila s vatrom koja se nekotrolirano širila od područja Donjeg Ceranja prema Vrani, te zahvatila područje Parka prirode Vransko jezero, a zatim se proširila prema Radošinovcu i Dobroj vodi. U ponedjeljak u popodnevnim satima planuo je požar i na području Ostrovice i Lišana Ostrovačkih na koje su također žurno poslana zadarska vatrogasna društva koja su u utorak navečer uspjela lokalizirati požar.

Na oba požarišta će vatrogasci ostati cijelu noć, kontrolirati, gasiti do kraja i sanirati opožarena područja.

19:50 Požar koji od jučer pustoši područje Radoševca, Ceranja i  Vrane, a u jednom trenutku je zahvatio i područje Parka prirode Vransko jezero, još uvijek nije pod kontrolom. Zadarski vatrogasci su zadovoljni razvojem situacije, ali već očekuju da će gašenje nastaviti cijelu noć. Na požarište se iz Splita vratio jedan kanader što je uvelike pomoglo.

Područja Ostrovice i Lišana Ostrovačkih je pod kontrolom, te su neka društva napustila požarište. I tamo će preostali vatogasci preko noći kontrolirati i pomalo gasiti do kraja.

17:00 Dva velika požara u Zadarskoj županiji još uvijek nisu stavljena pod kontrolu. Od zadarskih vatrogasaca saznajemo da su sve kuće koje su se našle na putu požaru na vrijeme obranjene, a trenutno više nema opasnosti za naseljena područja.


Na požarištu kod Radošinovaca, prema Vrani, gase JVP Benkovac, JVP Zadar, JVP Biograd, DVD Polača, DVD Pakoštane, DVD Stankovci, DVD Drage, DVD Sveti Fiip Jakov, DVD Sukošan i dva air tractora. Požarište još uvijek ije stavljeno pod kontrolu, ali vatrogasci i zračne snage svim silama se trude obuzdati ga.

Požar kod Lišana Ostrovačkih i Ostrovice još uvijek gase JVP Zadar, DVD Pag, DVD PljusakDržavna intervencijska postrojba.S požarišta su otišla druga vatrogasna društva s područja Zadarske županije. Kanaderi su otišli za Split, jer je tamo gora situacija, kažu zadarski vatrogasci.

Važno je i napomenuti, kako od početka, oba požara gase isključivo vatrogasci s zadarskog područja.

Fotograf Šime Barešić, koji se nalazi na požarištima, kaže kako se Torcida s područja Zadra organizirala i donosi vodu i hranu vatrogascima i drugim gasiteljima. I sam se pridružio akciji kako bi vatrogascima bar malo olakšao pakao koji prolaze ovih dana.

14:30 Stigao je i jedan air traktor koji je bacio prvu bombu vode, Ceranje su opet počele gorjeti, kuće su u opasnosti.

14:10 Mještani pomažu vatrogasima, donose im vodu

13:50 Gorjelo je i 500 metara od Dobre vode, čule su se i detonacije

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/335229186898357/

13:00 Vatra oko Radašinovaca postaje sve veća, u pomoć priteklo i lokalno stanovništvo

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/335249583562984/” bottom=”30″]10:00 Jutrošnje informacije s požarišta kod Vranskog jezera nisu nimalo optimistične. Kako nam javlja čitatelj, stari dio požara između Vrane i Radašinovaca ponovno se aktivirao nakon što su ga sinoć donekle uspjeli staviti pod kontrolu.

19:29 Vratila se dva air tractora i jure prema Radašinovcima

19:00 Zahvatilo i kuće u Radašinovcima, zračna podrška odustala zbog vjetra!

18:45 Čitatelji nam javljaju kako se stanje otima kontroli, vatra se širi i prema okolnim mjestima Radašinovcima i Banjevcima.

18:15 Iako je vatra na Vranskom jezeru na trenutak stavljena pod kontrolu, ona je ponovno buknula.

Požar trenutno gasi jedan kanader i 2 air tractora, vode borbu za požar kraj Miranja i Vrane.

16:42 Nakon što se bura smirila i omogućila kanaderima i air tractorima bolji pregled i efikasniji način gašenja, skoro pa su imali požar pod kontrolom, ali u jednom trenutku je počeo puhati maestral i situacija se ponovno pogoršala. I dalje se bore svim snagama da spriječe da vatra dođe do kuća na drugoj strani požara gdje su Miranje i Vrana.

15:30 Drugi požar, koji je u međuvremenu planuo u području između naselja Miloševići i Čirjak, širi se prema mjestu Vrana, a kako doznajemo s požarišta, na drugu stranu se širi i prema mjestu Miranje. Vatrogasci su razvučeni na više strana, a podršku im još uvijek pružaju zračne snage, tri kanadera i dva air tractora.

Kanaderi su angažirani oko požara kod Miranja, jer se radi o miniranom području, pa je za vatrogasce nepristupačno. Požar na Ornitološkom rezervatu još uvijek nije pod kontrolom.

Pepeo i žar od izgorene trstike i drugog raslinja padaju sve do susjednog naselja Drage.

15:00 Na Vransko jezero su stigle dodatne zračne snage. Trenutno požar gase tri kanadera i 2 air tractora. Jedan kanader još uvijek gasi požar u Ceranjima, dok su ostali na Parku prirode.

14:00 Od zadarskih vatrogasaca doznajemo da su u jednom trenutku kuće bile ozbiljno ugrožene, ali su brzom reakcijom zračnih i kopnenih vatrogasnih snaga zasad su obranjene. Vatra se nažalost proširila u jedan dio Parka prirode Vransko jezero. Na terenu se uz vatrogasce nalaze tri kanadera, koji se izmjenjuju i na drugim požarištima.

Veličina opožarene površine još nije poznata, ali od fotografa Šime Barešića, koji se nalazi na požarištu, doznajemo kako vatra jača, a u jednom trenutku su se čule i detonacije zaostalih mina.

Svjedoci požara kažu kako je sigurno da se, unatoč trudu vatrogasaca i pomoći iz zraka, požar i dalje širi, te zahvaća sve veću površinu rezervata na granici s mjestom Vrana.

– Požar je ušao u Park sa sjeverne strane, na zapadnu granicu orintološkog rezervata, tako da su samim time ugrožena i staništa ptica. – saznali smo od svjedoka požara.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/334803460274263/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

13:00 Požar je, unatoč naporu vatrogasaca, prešao cestu i širi se prema kućama i Parku prirode Vransko jezero. U mjestu Oton izgorile su štale, poljoprivredne kulture, ali i stado ovaca.

Vatrogasci se i dalje bore s vatrom, a požarište je napustio air tractor i trenutno gasi jedan kanader, a drugi se priključuje po potrebi.

Požar je planuo i kod Šibenika u mjestu Pokrovnik na Midenom brdu, pa jedan kanader sudjeluje u gašenju tog požarišta.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/334770920277517/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

12:00 Požar se širi velikom brzinom. Kuće su zasad zaštićene, ali gore štale, te poljoprivredna zemljišta.

Kako se radi o miniranom području, vatrogasci su onemogućeni u gašenju, pa požar gase jedan air tractor i jedan kanader.

Požar od Parka prirode Vransko jezero dijeli tek cesta. Vatrogasci se bore da se ne ponovi crni scenarij s početka godine, kad je vatra zahvatila samo središte Parka prirode i ugrozila ovaj vrijedni ornitološki rezervat.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/334761976945078/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

RANIJE OBJAVLJENO

Jutros je oko 5 kod Vranskog jezera planuo požar. Gori šuma između Ceranja Donjeg i Vrana. Požar se približio kućama, ali trenutno nisu ugrožene.

Na požarište su izašli JVP Biograd, DVD Pakoštane, DVD Drage, a u pomoć su im pristigli i kanaderi.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0