Jučer je u showroomu projekta “Split United” na Kopilici predstavljen projekt luke za teretne trajekte na Stinicama Lučke uprave Split. Predstavljanje je održano u sklopu javne rasprave o nacrtu Masterplan studije.

Izgradnjom infrastrukture na lokaciji na Stinicama, Lučka uprava Split bi izgradila manipulativnu površinu za pristajanje brodova. Planirana je realizacija šest vezova s rampama za ro-ro brodove. Predviđeno je prebacivanje teretnih kamiona na novoizgrađenu infrastrukturu kako bi se smanjila zagušenost unutar bazena Gradska luka i centra Splita, poglavito tijekom vršnih ljetnih mjeseci. Dakle, putnici i osobna vozila ostaju u bazenu Gradska luka.

VEZANI SADRŽAJ:

Luka Stinice bi se prostirala na površini od oko 250 tisuća kvadrata i zauzimala bi 905 metara obale. Ispitano je stanje morskog dna te je zaključeno područje je povoljno za dubinsko temeljenje pilotima. Postojat će tri do četiri reda pilota, a bit će ih postavljeno skoro 400.

U ovom trenutku postoji jedan vez koji bi se iskoristio, a uz njega će se napraviti nova rampa. Središnji dio je sada prazan prostor ispod Dalmacija vina, a rubni zapadni dio je plato Pomgrada. Oni odavno znaju da će jednog dana morati otići od tamo. Gradit će se sedam vezova i 6 trajektnih rampi. Pet vezova bit će za brodove do 150 metara, a jedan do 400 metara. Investicijski troškovi (bez PDV-a) iznose oko 220 milijuna kuna.

Kako danas izgleda prostor na kojem se planira izgraditi luka Stinice, pogledajte u fotogaleriji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime