Danas je blagdan svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika. Tako su svi oni koji su danas propustili misu posvećenu sv. Nikoli na Pojišanu, to mogli učiniti na Marjanu.

U najstarijoj crkvici svetog Nikole na Marjanu Nadbiskupsko sjemenište organiziralo je tradicionalno misno slavlje s početkom u 15 sati.

Don Mate Brečić, duhovnik splitskog Sjemeništa, nakon mise nam je ispričao povijest ove znamenite splitske crkvice stare gotovo punih 8 stoljeća!

– Danas smo ovdje proslavili blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, djece. Godinama dolazimo ovdje jer o ovoj crkvi brine sjemenište. Crkva je sagrađena 1219. godine, kada su dvoje supružnika Elizabeta i Raka odlučili pokloniti svoje zemljište na Marjanu i na tom mjestu sagraditi crkvu posvećenu sv. Nikoli. Samu crkvu su obdarili mnogim darovima, tako su crkvi poklonili svu zemlju koja se nalazi na Marjanu, posebice oko same crkve gdje su nakanili graditi mjesto gdje bi prebivali svećenici. Jedan od uvjeta je bio da do tri svećenika borave blizu same crkve. Te 1219. splitska Crkva nije imala svog biskupa pa su pozvali trogirskog biskupa Treguana koji je odlučio blagosloviti kamen temeljac. Prvo je došao u Split, a onda su se pred njim pojavili brojni Splićani, uključujući donatorsku obitelj. Biskup ih je pitao što žele darovati crvi sv. Nikole. Poklonili su, među ostalim, četiri vola kojim će se obrađivati zemlja na Marjanu. Odredili su da crkva pripadne Benediktinskom samostanu na Sustipanu koji je bio jako važan u hrvatskoj povijesti – kazao nam je don Brečić.

Pojasnio je da su nakon propasti benediktinske opatija svi posjedi darovani Sjemeništu. Od tada svake godine sjemeništarci tu dolaze slaviti sv. Nikolu.

– Ovdje je zaista lijep ugođaj i ne iznenađuje me da je svake godine sve više ljudi. Pobožnost sv. Nikoli je uvijek bila velika u Splitu i Dalmaciji, ne samo zato što su mnoge obitelji išle na more i utjecali se sv. Nikoli, nego je ovaj svetac bio poznati čudotvorac. Njegovo tijelo je pred najezdom Osmanlija prebačeno iz Mire u Turskoj u Bari u Italiji – rekao nam je don Brečić dodajući da je sljedeće godine 800. obljetnica osnutka ove crkve pa se očekuje veliko slavlje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime