MOST-ov gradski vijećnik Ante Bradarić  Šljujo osvrnuo se na petarde i ostala pirotehnička sredstva koja se koriste za vrijeme Božićnih blagadana, a naglasak je stavio opasnosti koje prijete korištenjem istih.

Evo što je poručio:

Petarde i ostala pirotehnička sredstva su postala neophodni dio zabave za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika iako one u stvarnosti od zabave u kratkom vremenu postanu nesreća odnosno imamo brzi put od zabave do hitne pomoći i pretvaranje praznika u boravak u bolnici.

Koliko je to opasna zabava pokazuju nam već godinama brojni članci ali i iskazi brojnih liječnika posebno dječjih kirurga jer upravo su djeca  najugroženija  zbog svoje znatiželje kojoj teško odolijevaju te uslijed korištenja petardi često i teško stradavaju. Petarde uzrokuju gubitak prsta, šake i oka, oštećenje ili gubitak sluha i unakaženosti lica, a često  uzrokuje materijalnu štetu i onečišćenje okoliša.

Osim stradanja djece i odraslih petarde predstavljaju i veliki problem za kućne ljubimce odnosno životinje.

Mnogi psi, mačke i druge životinje u panici zbog buke eksplozivnih sredstava pobjegnu od svojih domova pokušavajući izbjeći za njih nepodnošljive zvukove pucanja. Često zbog straha koji je uzrokovan petardama kućni ljubimci ugibaju (srčani udar ), skrivaju se ispod stolova i kreveta, drhtaju, odbijaj jesti i izaći obaviti nuždu.

Zakon o eksplozivnim tvarima te o proizvodnji i prometu oružja u članku  62. stavak 4. propisuje građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja korištenje pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3.

Svjedoci smo svakodnevno da mlađe osobe od 18 godina upravo kupuju pirotehnička sredstva  kategorije F2 i F3, a često su upravo roditelji i pojedini članovi obitelji ti koji kupuju pirotehnička sredstva i dopuštaju djeci često  bez nazora uporabu tih sredstava.

Borit ću se kao gradski vijećnik grada Splita za promjenu ovog dijela zakona te smanjenje dopuštenja korištenja  pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3 na period od  31. prosinca do 1. siječnja te odredbe koja bi omogućila  jedinicama lokalne samouprave potpunu zabranu pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3 ako to žele.

Roditelji, vi imate najveću odgovornost stoga ne dopustite svojoj djeci ovu opasnu igru! Budite odgovorni prema svojoj djeci i okolini!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime