Božinović: Uzrok požara nije kvar na dalekovodu, nego otvoreni plamen!

U tijeku je kriminalistička obrada kako bi se otkrili počinitelji i pravi uzrok požara - rekao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je na današnjoj sjednici Vlade, preliminarno izvješće PU splitsko-dalmatinske o požarima. Istaknuo je kako je utvrđeno da je požar koji se rasplamsao u noći s nedjelje na ponedjeljak krenuo iz mjesta Tugare.
U požarima su izgorjele tri stambene kuće u potpunosti, a djelomično 33. U potpunosti je izgorjelo 13 starih i napuštenih kuća, a djelomično jedna. U potpunosti je izgorjelo 18 automobila, četiri djelomično, a četiri teretna automobila. Izgorjelo je i 11 maslinika, dva plastenika i jedan staklenik, javljaju 24 sata. 


– Prema mišljenju inspektora može se utvrditi da požar nije uzrokovao kvar na dalekovodima. Zaključak bi bio da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. U tijeku je kriminalistička obrada kako bi se otkrili počinitelji i pravi uzrok požara – rekao je Božinović.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je Hrvatska cijelo vrijeme bila u kontaktu s povjerenikom Europske komisije, ali da naposljetku nisu zatražili pomoć.
– Zbog vremenskih uvjeta naši kanaderi nisu mogli poletjeti pa onda ne bi mogli ni drugi, a u tom vidu se nudila pomoć pa taj mehanizam nismo aktivirali. Nekoliko se država javilo za pomoć i ovim putem želim im zahvaliti – rekla je Pejčinović Burić.
Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić poručio je kako su se u Splitu provela mjerenja kvalitete zraka te da su sva pokazala da je kvaliteta zraka dobra i da nema opasnosti po građane.
– Miris koji se osjeti je posljedica požara koja će se osjećati još nekoliko dana. Za zdravlje građana ne postoji nikakva ugroza – rekao je Ćorić.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da će poljoprivrednici biti obeštećeni u 100-postotnom iznosu, piše 24 sata. 
– Za natječaj je predviđeno 150 milijuna kuna, no ako bude potrebno sredstva se mogu povećati na maksimalno 50 milijuna eura. Glavni uvjet je proglašenje elementarne nepogode, korisnici moraju prijaviti štetu koju mora povjerenstvo utvrditi, a onda slijedi prijava na natječaj. Korisnici prilikom podnošenja zahtjeva moraju biti prijavljeni u registar i uzimaju se površine upisane u ARKOD – istaknuo je Tolušić. Državni tajnik Tomislav Ivić koji je došao na sjednicu umjesto ministra obrane Damira Krstičevića izvijestio je o aktivnostima vojske.
– Na inicijativu ministra obrane i načelnika glavnog stožera dio snaga je prebačen u vojarnu u Splitu u noći s ponedjeljka na utorak. Na terenu je bilo 596 pripadnika oružanih snaga, uz dva kanadera, tri Air tractora i pet protupožarnih aviona – poručio je Ivić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0