BLIŽI SE ŽNJANSKI “DAN D” Pogledajte kako ugostitelji sami uklanjaju objekte

Grupa ugostitelja najavila tužbu protiv Grada

Nakon što je definitivno donesena odluka o uklanjanju ugostiteljskih objekata na najvećoj splitskoj plaži Žnjan, pojedini ugostitelji odlučili su započeti uklanjanje svojih objekata sami.


Problem s nepoštivanjem koncesijskih odobrenja na Žnjanu traje već nekoliko godina, a osim toga nijedan objekt nije dobio odobrenje za tekuću godinu pa su time poslovali nelegalno. Dolaskom na vlast novog gradonačelnika, Andre Krstulovića Opare, krenulo se u rješavanje ovog problema. Još za vrijeme kampanje Opara je najavljivao rješavanje nereda na Žnjanu i u Dioklecijanovoj palači, za koju je znao kazati da je postala “kiosk za jeftino pivo” što neće dozvoljavati za vrijeme svog mandata. Već na samom početku mandata proveo je mini akciju s gradskim tvrtkama, koje su u kooperaciji djelovale svaka na svom području te uvele djelomičan red na najvećem turističkom resursu Splita.

Krajem rujna i početkom listopada s radom je krenula radna skupina zadužena za rješavanje ovog komunalnog nereda. Tako je skupina sastavljena od državnih tajnika, članova ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, predstavnika grada Splita donijela odluke da samo objekti ugostitelji koji plate sva dugovanja i koji uklone postojeće objekte ulaze u razmatranje za novu regulaciju. Koliko je poznato Grad potražuje od ugostitelja dugovanja za koncesijska odobrenja za 2015. i 2016., a neki su već krenuli s uplatama.

Iz Banovine se može čuti kako je datum uklanjanja 24. listopada. Mnogi se ugostitelji nisu pomirili s tim, pa su podnijeli zahtjeve za legalizaciju te su najavili tužbe protiv Grada u kojoj će tražiti 10 milijuna kuna. Te poteze ugostitelja prokomentirao je danas i sam gradonačelnik tijekom predstavljanja Tehnološkog kampa.

-Potpuno je logično njihovo rješenje da se bore i da nastave funkcionirati kao što su i do sada funkcionirali. Ali to im neće uspjeti. Niti ja rušim, niti sam cirkusant koji upravlja cirkusom. Ne očekujem nikakve probleme. Svima je jasno na početku mandata da se ja i službe, Županija i država drže zakona, reda i procedure i ako se budemo toga držali, ne očekujem nikakve poteškoće. – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Pojedinci krenuli s uklanjanjem

Tijekom današnjeg dana u šetnji Žnjanskim platoom moglo se primijetiti da su pojedini ugostitelji počeli s uklanjanjem svojih objekata. Važno je napomenuti da su neki spremali i zabave zatvaranja do neke bolje prilike, a u tome je prednjačio popularni burger bar Plan B, koji je za svoje goste dvije večeri za redom pripremao zabave. Danas Plan B nije radio, pa su se mogle primijetiti pripreme za uklanjanje, a na samim ulaznim vratima stoji natpis “ZATVORENO” te veliki plakat kojim najavljuju uklanjanje objekta.


Odmah do Plana B je i Zanzibar, koji kao i Zen i objekt do njega već neko vrijeme drže svoja vrata i štekate zaključane. Osim njih najintenzivnije uklanjanje smo primijetili u objektu Gladiator, koji je već uklonio reklamu sa svog objekta, i Cukarin koji je tijekom obilaska odvozio pomoćne objekte u blizini glavnog objekta.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0