Blaženko Boban obećao studentima: Od iduće akademske godine stipendije za studente u IT sektoru!

Na konferenciji za novinare HDZ-ov kandidat za župana, Blaženko Boban, podijelio je s prisutnima svoje ideje za razvoj IT sektora u Splitsko - dalmatinskoj županiji

Na konferenciji za novinare HDZ-ov kandidat za župana, Blaženko Boban, podijelio je s prisutnima svoje ideje za razvoj ICT sektora u Splitsko – dalmatinskoj županiji.


Glavni govornik je bio mag.ing.el. Damir Brčić, a prisutnima se obratio i dekan FESB-a Sven Gotovac.

– Plan je osigurati povećan broj školovanih IT stručnjaka i oformiti skupa s FESB-om Centar IT izvrsnosti. Znate da postoji centar izvrsnosti u matematičkom smislu, a sljedeći mora biti IT. Zatim suradnja s IT EU projektima, to je jako bitno, pogotovo u ovoj početnoj fazi. Kroz EU projekte ćemo privlačiti sredstva upravo za druge sfere poslovanja gospodarstva, a i i druge socijalne mjere. Bez obrazovanja i ulaganja u ICT sektor, neće biti moguće realizirati ni druge projekte. – rekao je Boban

Pozvao je FESB, PMF i tvrtke iz ICT sektora na suradnju s Županijom. Najavio je i stvaranje poticajnog okruženja za razvoj ICT sektora.

– Kad kažem poticajno okruženje, spomenuo sam već ovaj prvi korak koji je Splitsko – damatinska županija napravila, IT inkubator. To je jedno središte, jedna jezgra u kojoj sutra vi poduzetnici u svoje slobodno vrijeme možete doći, pa i volontirati kod tih mladih ljudi. Vi koji ste u tome daleko otišli, pomoći tim mladim ljudima da krenu u taj svijet – rekao je Boban.

Dekan FESB-a Sven Gotovac je rekao kako se može postaviti pitanje smije li se FESB uključivati u nečiji predizborni program, ali kako se tu radi isključivo o znanstvenom projektu i da je podrška lokalne i regionalne uprave itekako dobrodošla s bilo čije strane. Naglasio je i kako se obećanja izrečena na ovoj konferenciji mogu shvatiti kao usmena jamstva, a kasnije će se moći preispitati jesu li ostvarena.


– Ovo je stvarno vrlo važna stvar. Mi godinama radimo baš na tome da mladi više upisuju ovakve studije. Ali falila nam je baš ova treća komponenta. Mi kao fakultet imamo problem u akviziciji mladih da upisuju ovaj fakultet. Tvrtke imaju problem naći stručnjake. Falilo nam je da se uključi lokalna i javna uprava kao treća komponenta, da to povežemo i da to bude jedan pravi projekt. – rekao je Gotovac.

Za kraj se svim prisutnima ponovno obratio Blaženko Boban, koji je neplaniranom odlukom iznenadio čak i svoj tim.– Donijet ćemo odluku već ove godine o individualnom financiranju mladih ljudi koji žele upisati ovu profesiju, mimo stipendija koje inače dajemo na području Splitsko – dalmatinske županije. Sad sam vjerojatno iznenadio svoj tim, jer sam tu odluku donio ovog časa. Znači, od iduće akademske godine ćemo sufinancirati mlade ljude koji upišu ovaj studij, kako bi im to bio dodatni poticaj za upisivanje. – obećao je Boban.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0