Solin danas slavi dan Grada, blagdan Male Gospe. Obilježavanje se sastoji od bogatog vjerskog, zabavnog i sportskog programa te tradicionalnog sajma.

Jučerašnjoj sjednici prethodilo je svečano puštanje u promet križanja Ulice Petar Krešimira IV. – Matoševa (pokraj tvornice Svaguša), dok su se u 19 sati položili vijenci pred spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku.

Brojni hodočasnici i ove su se godine okupili uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, župnikom don Rankom Vidovićem i ostalim svećenstvom.

Foto: SMN

U propovijedi je nadbiskup govorio o ugroženosti, razdijeljenosti i ranjivosti obiteljskog stabla i društvenog zajedništva. „Svakodnevno živimo i kušamo složenost, ozbiljnost i ranjivost temeljnog obiteljskog zajedništva, a s njime i svih drugih, širih oblika zajedništva. Dobro se sjećamo da smo se prije češće nalazili oko obiteljskog stola, gdje se više razgovaralo i gdje se prenosila tradicija, pa i recepti bakinih jela. Bolje smo poznavali i svoje rodoslovlje. Bilo da se zvao stol, taola, sinija…bio je to stol zajedništva, riječi i blagovanja. Bio je to stari, drveni stol satkan od grana našega obiteljskog stabla. S novim dinamičnim promjenama on se rasklimao, postao je suvišan i skoro uklonjen iz doma, a s njime i mnoge obiteljske i društvene vrijednosti. Početno je zamijenjen jednim staklenim stolićem – TV ekranom, a danas svatko ima svoj na dlanu. Jedan od njih se upravo naziva tako – table (eng. stol) – tablet!“

Prigodnu riječ zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je župnik i upravitelj solinskoga prasvetišta don Ranko Vidović. Po drevnom običaju, brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja i euharistije, a euharistijsko slavlje, koje je zajedno s procesijom prigodnim riječima animirao don Ante Mateljan, završilo je himnom Lijepoj našoj. Misi je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar Lovro Kuščević, potom solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, brojni (grado)načelnici, predstavnici crkvenih i društvenih ustanova te javni kulturni djelatnici. Pjevanje je predvodio zbor Kraljice Jelene pod ravnanjem prof. Mirka Jankova. Proslava blagdana i Dana grada Solina završit će svečanim popodnevnim misnim slavljem koje će predvoditi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

 CRKVENI PROGRAM

 

Svete mise u 6:30, 7:00 i 8:00 sati

10:00 – Procesiju i svečanu svetu misu predvodi mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski

16:00 – svetu misu, uz blagoslov djece i bolesnika predvodi don Božo Plazibat, na misi pjeva Papa band

18:00 – svetu misu predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj

IME MARIJINO – GOSPA VELIKOG ZAVJETA
– IME MARIJINO

10. rujna /nedjelja/
Svete mise u 8.00, 10.00 i u 18.00 sati
Na večernjoj sv. misi hodočašće vjernika iz grada Splita

 

SPORTSKI PROGRAM

9.-10. rujna /subota, nedjelja/ Sportska dvorana Bilankuša
Međunarodni rukometni turnir za djevojčice u organizaciji ŽRK Petason Vranjic

8.-9. rujna /petak, subota/ Tenis kluba Solin
10:00 – 14:00 sati – „Salona kup“ turnir za natjecatelje do 12 godina u organizaciji TK Solin

8. rujna /petak/ Streljana SD Dalmacijacement
9:00 sati – Turnir za kadete i kadetkinje u gađanju zračnim oružjem

10. rujna /nedjelja/ Malonogometno igralište Arapovac
Završnica malonogometne lige Priko vode

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0