Talijana s francuskom adresom Lucu Bergamaschija i njegovu asistenticu Pauline Bernard-Vernay smo zatekli danas u Splitu. Split im je samo jedna od postaja na kojoj će se zaustaviti prilikom snimanja dragulja Unesco-a u našoj zemlji. Čast da im budu domaćini je pripala vrsnim znalcima povijesti i sadašnjosti svoga grada Vedranu Matošiću i Gerardu Denegriju.

Jučer nas vrijeme nije poslužilo, kako je bilo kišno obašli smo sve znamenitosti na koje smo se mogli skloniti od nevremena, tako smo snimali, između ostalog, u Podrumima i u Katedrali. Od velike pomoći su nam bili naši domaćini gospoda Matošić i Denegri, kojima bismo se ovim putem zahvalili. – kazala nam je Pauline.
U Splitu smo željeli, osim impresivnih građevina, pokazati kako se u Palači zbilja živi te smo po preporuci naših domaćina snimili prepune tiramole rublja iznad jedine zelene oaze u Palači, koju vi nazivate “Vrtal”. Taj me ambijent neodoljivo podsjeća na Napulj – kazao je Luca.

U Palači su ih ugostile dvije zasigurno najmlađe vrtlarice u Splitu, petogodišnja Magdalena i dvogodišnja Mirja Judita Đanović čiji su roditelji ispričali gostima kako je biti dio živućeg spomenika starijeg više od 1700 godina. Jednako tako, gosti su se upoznali s činjenicom kako se život u Palači mijenjao iz stoljeća u stoljeće i kako taj kontinuitet života traje do danas.

Ovo nije jedina zemlja koju smo za ovaj projekt posjetili. Snimili smo dokumentarce ovoga tipa već u nekoliko zemalja. Cilj projekta je ukazati na dragulje koje je UNESCO zaštitio. Toga Hrvatskoj ne nedostaje. Već smo bili u Dubrovniku, koji nas se dojmio, idemo danas za Sinj. Nakon toga ćemo posjetiti Šibenik, Plitvice, Kuterevo, Rovinj, Pag i Zagreb.
Oduševljeni smo gostoprimstvom domaćina. Ako je suditi po Dubrovniku i Splitu, Hrvati su narod ponosan na svoju baštinu. – nadodao je još Luca, ujedno i direktor Adrenaline Production Paris, koji nam je za kraj šapnuo kako im je plan da dokumentarac ugleda svijetlo dana iduće godine.

Nama nije preostalo ništa drugo nego im poželjeti sretan put i da ih vrijeme posluži kako bi uhvatili što ljepše kadrove. Ovo je zasigurno jedan od načina kako bismo željeli da našu baštinu prezentiraju i percipiraju stranci.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime