Tijekom srijede saborski zastupnik MOST-a, Miro Bulj, aktualizirao je u Hrvatskom saboru pitanje granice između Hrvatske i BiH na Kamešnici, točnije na graničnom prijelazu Bili brig. Zbog ovog je problema zatražio i stanku.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/miro.bulj/videos/1668827963168476/” bottom=”30″]

Za Dalmacija Danas pojasnio je zašto je zatražio saborsku stanku i što je sporno u spomenutom graničnom prijelazu.

– Granični prijelaz Bili brig dugogodišnji je problem, gdje su brojne udruge i civilne i veteranske rekle NE ovakvom stanju na granici. Radi se o cesti koja preko Vagnja na Kamešnici ide za Livno. Granični prijelaz se nalazi unutar teritorija grada Sinja. Ne samo da je naš granični prijelaz duboko unutar teritorija RH, nego se sada pojavio problem da je ucrtani BiH granični prijelaz više od 1000 metara unutar Hrvatske – kazao nam je Bulj.

Kaže da je dobio inforamciju da uskoro kreće izgradnja BiH graničnog prijelaza.

“Sa suverenitetom zemlje se ne smije igrati”

– To nećemo dopustiti! Poslao sam dopise nadležnim ministarstvima jer očito je Geodetska uprava za vrijeme ucrtavanja granice napravila velike greške. Čak je i Gradsko vijeće Sinja donijelo zaključak o ovom problemu kojega je uputilo svim nadležnim institucijama. Gradsko vijeće je u lipnju 2015. godine jednoglasno podržalo zahtjev za obustavom radova i uputilo ga Vladi, Saboru, svim klubovima vijećnika, predsjednici i županiji. Zahtijevala se tada hitna obustava radova i premještanje graničnog prijelaza na lokaciju uz granicu.

Po sadašnjoj, netočno ucrtanoj granici, koja nije u skladu s međunarodno priznatim granicama RH, mnoge zemlje i objekti Hrvata ostali su s BiH strane.

Bez obzira o kojem dijelu države se radi, sa suverenitetom zemlje se ne smije igrati. To treba zaustaviti. Ovakvo igranje s granicom je pokazatelj neozbiljnosti države. U Saboru smo imali stanku danas upravo zbog ovog pitanja. Pozvao sam javno s govornice da država nešto hitno poduzme po pitanju graničnog područja Bili brig- zaključuje Bulj.

Dražen Efendić Tade, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata (UDVDR), ogranka Sinj, prije dvije godine bio je organizator mirnog prosvjeda zbog nezadovoljstva građana lokacijom izgradnje “Stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Bili brig”.

Nakon najave BiH strane da će početi graditi sporni granični prijelaz, Tade je najavio mogućnost novih prosvjeda.

– Bivša vlada je sadašnji prijelaz stavila duboko u teritorij RH. To je osnovni problem. Drugo, taj prijelaz ne može biti registriran jer nema uporabnu dozvolu. Imali bi podlogu da se to poništi, ali sve se vrti oko novaca.

“Nezainteresiranost države”

Imamo informaciju da su nedavno Bosanci došli mjeriti za svoj granični prijelaz oko kilometar i pol unutar teritorija RH. Fizički radovi još nisu počeli. Ako vidimo da lokalna vlast neće reagirati, onda ćemo mi fizički ići na Bili brig gdje ćemo prosvjedovati i nećemo dopustiti radove – rekao nam je predsjednik sinjskog UDVDR-a.

Ističe da planinari dobro znaju da je Hrvatska oštećena diljem Kamešnice i Dinare.

– Mislim da se sve to dogodilo krivnjom Hrvatske. Bojim se da se radi o nezainteresiranosti. U Hrvatskoj gotovo nitko ne reagira na ovaj problem, tek nekoliko veteranskih i planinarskih udruga.

Katastarske izvatke u kojima se nedvojbeno vidi dokle seže Hrvatske na Kamešnici slao sam ministarstvima, predsjednici, svima… Jednom su poslali izaslanike, ali se ništa iza toga nije dogodilo – govori nam Tade.

Problemi za planinare i gorske spašavatelje

Na problem s granicom s BiH na području Kamešnice već neko vrijeme upozorava i naš proslavljeni alpinist, Stipe Božić:

– Zbog postojećeg stanja s granicom javljaju se česti problemi za naše gorske spašavatelje i planinare. Problem je, kada imamo ovim smjerom izlazimo na Kamešnicu, prvo moramo otići na Kamensko prijaviti prelazak, doći na Bili brig, otići na Kamešnici, ponovno se vratiti na Kamensko i odjaviti se da bi zakonito mogli ući u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0