Besplatno naučite raditi bobiće i mandulat: Nikad bogatiji program u prostorijama udruge Collegium Split kroz povijest

"Svi misle da se božićni običaji svode na fritule, bakalar i tuku, ali u prošlosti je to bilo prilično drugačije..."


“Advent je najradosnije vrijeme u godini. U gradu su se prošlog vikenda upalile lampice i otvorile kućice. I mi smo uredili našu kućicu. Sve što možete dobiti u kućicama na Rivi i u Đardinu, možete i u našoj. Kod nas se nećete smrznuti, bit će vam i manja “promaja u takujinu”, a uvijek možete nešto i naučiti” – stoji u objavi vrijedne splitske udruge Collegium Split kroz povijest.


Povodom iznimno sadržajnog programa u prostorijama ove udruge, porazgovarali smo s potpredsjednicom Adelom Roudi.

– Konačno smo u gradu prepoznati kao udruga čemu svjedoči prihvaćanje brojnih projekata koje smo nudili, time imamo mogućnost za sve naše članove ali i za građane Splita ostvariti jedan lijepi prosinac. Na otvorenju adventa u udruzi okupili su se brojni članovi uz pjesmu i dobru zabavu.

Od ponedjeljka krećemo s aktivnostima pa je tako prvi projekt “Splitu s ljubavlju”. Sredstva smo dobili na natječaju grada za očuvanje tradicije i baštine. U okviru tog projekta imamo četiri različite izložbe. U ponedjeljak je postavljena i otvorena izložba o Bačvicama. Iduća je Matejuška, a nakon toga slijede Varoš i Dobri.

Radi se o izložbama starih fotografija koje prikazuju Split kroz povijest.

Fotografije ćemo razviti u najvećoj mogućoj rezoluciji koja se može izvući iz starih fotografija. U okviru istog projekta, svakog četvrtka imamo predavanje koje je posvećeno tematici izložbe.Ovog četvrtka imamo predavanje o Bačvicama, a nažalost sljedećeg četvrtka neće biti predavanja. Dvanaesti prosinca dolazi nam betlehemsko svjetlo u katedralu, nakon čega će svi izvođači koji donose to svjetlo biti gosti u prostoru naše udruge.

Zatim ćemo imati predavanje o Varošu i Dobrome. “Splitu s ljubavlju” radimo pod pokroviteljstvom Grada Splita – kazuje nam Roudi.

Pojašnjava da drugi projekt rade u suradnji s Turističkom zajednicom, a radi se o “Adventu u Collegiumu”.

– U okviru tog projekta želimo postići da se ne zaborave stari splitski božićni običaji. Predavanja utorkom posvećena su upravo tome. Iako svi misle da znaju sve božićne običaje i da se sve svodi na fritule, bakalar, tuku, u stara vremena bilo je puno više zanimljivih detalja – otkriva nam Adela Roudi, koja je održala spomenuto predavanje.

Za sljedeći utorak najavila je zanimljivo predavanje.

– Znate onu čuvenu splitsku uzrečicu “Sveti Toma, kolji prasca doma”?( Splićani su vezano uz to imali određeni ritual oko toga što se sve jelo od blagdana Svetog Tome do kraja godine. Veći dio prasca se pojeo, a manji dio se sušio. Jedna Spli’ska ura utorkom će biti posvećena kolendama i božićnim napjevima.

Osim Spli’ske ure utorkom, predavanja i izložbi, nastojat ćemo u program ubaciti i nekoliko radionica. Tako će sigurno jedna od radionica biti na temu izrade božićnih ukrasa od manistre i balona.

Također, planiramo radionicu izrade starinskih, dalmatinskih, božićnih kolača, osobito bobića i mandulata.

Nastojat ćemo realizirati suradnju s našim najmlađima te planiramo napraviti za njih radionicu izrade božićnih ukrasa sa splitskim motivima – zaključuje Roudi.

Posjetite prostorije ove udruge tijekom prosinca, osjetite iskonske mirise starog Splita te naučite nešto o njegovoj povijesti!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime