Baldasar: Ivica Pavić i Ante Krželj su izričito tražili da tako postupim, a Kerumova priča je “Di sam ja tute”

"Sve je vodila stručna služba Grada. Morate pitati Ivicu Pavića i Antu Krželja, plus tadašnje ptavnike Grada"


U današnjem razgovoru za Dalmacija Danas, vezano uz pravomoćnu presudu po kojoj je Grad Split izgubio spor s dr. Kneževićem i drugim strankama vezano uz zemljište na TTTS-u, Željko Kerum (HGS) je glavnog krivca za nastalu situaciju našao u bivšem gradonačelniku Ivi Baldasaru. Kerum tvrdi da Baldasar nije žalbu uložio na vrijeme te očekuje da će se s tom činjenicom “pozabaviti” USKOK i DORH. Kerum nije stao na tome, nego je optužio Baldasara za pravnu situaciju u kojoj bi Grad Split na Bačvicama i Mejašima mogao izgubiti nove velike sporove.


VEZANI SADRŽAJ:

Za komentar smo upitali bivšeg gradonačelnika Ivu Baldasara.

– Sve je vodila stručna služba Grada. Morate pitati Ivicu Pavića i Antu Krželja, plus pravnike Grada. Gospođa Slavica Radić je išla u mirovinu. Svi su unisono tvrdili da mi ne smijemo prihvatiti uvjete dr. Kneževića, nego se zbog toga išlo na sud.

Smatram da je dopis DORH-a ključni dokument koji Službama daje za pravo.

Upitali smo Baldasara znači li to da mu je savjetovano da tako postupi.

– Ne savjetovali, nego su to kategorički tražili. Gradonačelnik može raditi što poželi, ali nakon toga snosi vlastitu odgovornost ukoliko mu stručna služba kaže suprotno. Pri tome, stručna služba po Zakonu o lokalnoj i javnoj upravi to ne mora sprovesti u djelo. Ovdje su Stručne službe jednoglasno rekle da nikako to ne smijemo prihvatiti. Oni su to rekli i gradonačelniku Kerumu, no on je na svoju ruku napravio jedan Sporazum za koji su oni smatrali da je protuzakonit. I onda su to smatrali, i meni su to rekli, a koliko znam sada su to i ponovili gradonačelniku Opari.

Iako ih znam, ne bih se usudio tumačiti detalje koji su nastali prije mene i koji tu toliko komplicirani da bi trebalo dublje ući u cijeli problem. Priča je vrlo komplicirana.

Ne osvrćem se na to što govori netko ako Željko Kerum. To je njegova politička agenda.

Naglasili smo Baldasaru da nam je Kerum u razgovoru rekao da ga drži odgovornim za mogući gubitak parnica protiv Grada na Bačvicama i Mejašima.

– Kerum uvijek komentira uvijek samo ono što mu privatno nije odgovaralo. On to komentira na svoj način. Prvo, GUP nisam radio ja nego stručne službe. Na većini stvari nije bilo mog utjecaja. Stručnjaci su izabrani preko javnog natječaja. Kerum govori nešto iz svog interesa, zato što je njega pogodilo, a ne znam iz kojeg razloga. Da se ne radi o njegovom privatnom interesu, ne bi ga to ni zanimalo.

Baldasar je imao samo riječi hvale na način kako je nastao “njegov” nikad izglasani GUP.

– Za dokument GUP-a mogu reći da je jedinstven za naše uvjete. U skladu sa zakonom rađen je dvije godine, prošao je dvije javna rasprave, dobio je pozitivna mišljenja konzervatora. Napravili smo studiju utjecaja na okoliš, a dobio je i pozitivno mišljenje Ministarstva. Radi se o potpuno pripremljenom dokumentu u kojem vijećnici nisu htjeli razgovarati, što je njihovo pravo. Radi se o zakonski potpuno pripremljenom dokumentu, uključujući dozvolu Ministarstva graditeljstva. Nemoguće je očekivati da svi budu zadovoljni. Od 500 ostalo je naposljetku 50-ak pozitivnih primjedbi. Drugo je sve riješeno, sve uz pomoć stručnih službi. “Di sam ja tute” – to je njegova priča.

Žali što javnost nikad nije imala prilike vidjeti ovaj dokument.

– Bitno mi je da se te stvari znaju zbog ljudi koji su dvije godine radili na tome i napravili to detaljno. Tvrdim vam da to uskoro neće biti moguće napraviti. Više se neće poklopiti da su stručne službe Grada zaista od srca to radile s izabranim stručnjacima. Nije stvar samo u tome tko će raditi, trebaju se i neke druge stvari poklopiti. Žao mi je da što vijećnici nisu htjeli raspravljati o njemu. Shvatio bi da su raspravljali pa su ga odbili, ovako javnost ne zna točno što se u njemu nalazi. Smatram da bi onakav GUP zadovoljio 90 posto ljudi, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje – rekao nam je bivši gradonačelnik.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime