Pred spomenikom poginulim i umrlim braniteljima s područja Gradskog kotara Pujanke, koji je otvoren na današnji dan prije četiri godine, kasno popodne održana je komemoracija. Kiša koja je padala, stalno pojačavajući, nije zaustavila nekoliko stotina stanovnika s Pujanki te prijatelja iz ostalih gradskih kotara, da nazoče ovoj komemoraciji.

– Ovo je četvrta obljetnica u Gradskom kotaru Pujanke, gdje se prisjećamo svih umrlih i poginulih hrvatskih branitelja s područja našeg kotara, ali ovo je ujedno i dan kada se sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za našu slobodu, za našu zemlju, i od srca im hvala.

Ne smijemo dopustiti nikada da se žrtve zaborave, i da sjećanje na Domovinski rat izblijedi.

Ova ploča je postavljena 28. listopada 2014. godine, na rođendan Torcide. Zašto na Torcidin rođendan? Zato što su većina ovih branitelja bili pripadnici Torcide i navijači Hajduka, a i direktno su sa sjeverne tribine otišli u obrambeni Domovinski rat.

‘Pupovac vodi glavnu riječ, to je žalosno’

Moram reći da me žalosti ovo stanje u Hrvatskoj, jer je provodi agresija zla, od takozvane naše vlade, koja je najmanje domoljubna i najmanje katolička. Zapravo, glume da su to, a zapravo nisu. Imam za tu tvrdnju bezbroj razloga – provode zakone koji su protiv Boga, zakone koji su protiv naše domovine, ne istražuju ratne zločine. Vidjeli ste što se događa u Vukovaru.

Maknuli su istražitelja koji je došao do velikih otkrića počinjenih ratnih zločina, gospodina Kajkića maknuli su sa slučaja Ovčara. Vidimo svi što se događa. Pa, u Hrvatskoj glavnu riječ vodi Pupovac, a to je žalosno – kazao je Petar Gudić, predsjednik GK Pujanke,  popraćen pljeskom nazočnih. Petar Gudić je inače čelnik Nezavisne liste koja je već drugi put osvojila mandat na Pujankama.

Don Božo: Poginulim pripadnicima Torcide želim život vječni

Molitvu je održao don Božo Renjić, župnik s Pujanki, koji je kazao da su svi branitelji zaslužili vječni život i da se svi moramo moliti za njih, jer su oni vječni život zaslužili.

– Ovom prilikom čestitam i Torcidi 68. rođendan, a njezinim pripadnicima koji su dali život za Hrvatsku želim osobno vječni život, i vjerujem da će im ga Dragi bog podariti – kazao je don Božo.

Obljetnicu su svojim dolaskom uveličali Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Split, Veterani 4. gardijske brigade,, Udruga IX.vojne HOS-a, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, 40. Inžinjerijska bojna Split i vodstvo Kluba navijača Hajduka – Torcida Split.

Svi oni, uključujući čelnike Gradskog kotara Pujanke položili su vijence i zapalili svijeće pred spomenikom.

Potom su pripadnici Torcide zapalili bengalke, pa je komemoracija po tradiciji završena bakljadom, nakon čega je u župnoj crkvi sv. Pavla održana misa zahvalnica.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime