AUTOKLUB SPLIT SLAVI 110 GODINA Otvoren obnovljeni školski poligon: Provozali se župan i gradonačelnik!

Obnovljeni školski poligon oduševio je učenike, a vožnji biciklom po uređenim stazama nisu odoljeli ni gradonačelnik i župan

Autoklub Split danas je obilježio 110 godina postojanja i rada. U sklopu proslave, svečano je otvoren obnovljeni školski poligon na Turskoj kuli. Obnovljeni poligon otvoren je u nazočnosti župana, gradonačelnika, predsjednica Kluba, policije, učenika i građana.


Već sada možemo najaviti da će se na Poljudu 11. studenog održati manifestacija “Majka svih auto-moto susreta” uz sudjelovanje old timer i auto-moto klubova iz cijele Dalmacije.

Autoklub Split osnovan je daleke 1907. godine. Primorski motoklub tada je okupljao automobiliste i motocikliste, a u dokumentima iz tog vremena zabilježeno je da je 9. lipnja 1907 organiziran izlet u Šibenik pod vodstvom prvog predsjednika dr. Nikole Gjovića, zubara iz Splita.

Autoklub Split napunio je 110 godina još u lipnju ove godine, ali je zbog školskih praznika i obnove poligona ta obljetnica obilježena tek danas.

Pola milijuna kuna ulaganja

Stanko Smodlaka, predsjednik Autokluba Split, istaknuo je da se radi o školskom poligonu jedinstvenom u Hrvatskoj.

Imam na njemu sve sadržaje, automatiziran je, okoliš je hortikulturno uređen, učionice su s interaktivnom pločom, 10 tisuća grada Splita i 2 tisuće djece iz ostatka županije ovdje prođe s ciljem i željom svih nas da ovdje dođe što više škola, osobito s otoka jer su otočani pomalo “osakaćeni” s ovakvim načinom rada.


Mi ćemo preseliti njima, ako ne oni k nama. Zapravo cilj Hrvatskog i splitskog autokluba primarno je pomoći djeci u prometu, da sada budu kvalitetni pješaci i biciklisti u prometu, a sutra i vozači na cestama. Ulažemo puno uz pomoć Grada, Županije i HAK-a. Preko pola milijuna kuna je već uloženo ovdje – kazao je Smodlaka.

“Uzor Hrvatskoj i drugim zemljama u okolici”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da se najljepši trenuci u školi se pamte, jedan od tih trenutaka bio mu je dolazak na školski poligon.– Veselim se biti danas ovdje i na najbolji mogući način vidjeti ilustraciju što je najbolji mogući primjer društveno odgovornog poslovanja udruga građana. Autoklub Split čak 110 godina, dulje od Hajduka, Gusara i drugih športskih društava, doprinosi svojoj zajednici na najbolji mogući način.

Osim što gospodari ovim resursom kojega je Grad Split pustio na upravljanje, ta udruga građana na najbolji način vraća dužnost svojim građanima i to najpotrebnijim, dakle djeci. Više od 10 tisuća djece ovdje svake godine uči ponašanje u prometu i postaju kasniji sudionici u prometu. Volio bih da imamo više takvih udruga građana koje na solidaran i društveno odgovoran način s Gradom upravljaju ovakvim resursima. Ovo je veliko bogatstvo za grad, a Grad Split može i mora nametnuti ovaj primjer i u novom kurikulumu na razini Hrvatske. Htjeli bi da Split po ovom primjeru bude uzor Hrvatskoj i drugim zemljama u okolici. Čestitam Autoklubu Split na 110. obljetnici, a Grad Split će i dalje podupirati ovako vrijedno i odgovorno poslovanje i doprinos udruga prema našim sugrađanima.

“Korist za sve stanovnike županije”

Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, čestitao je Autoklubu Split 110. godišnjicu.

– Radi se o jednom od najstarijih klubova u županiji. Nisam imao tu sreću da sam ovdje vozio biciklu, to sam radio po ulicama Solina jako nesigurno. Važnost poligona možemo promatrati kroz više aspekata. Jedan aspekt je da se djeca ovdje uče prometnoj sigurnosti i prometnoj kulturi. Ovaj poligon je Bogom dan za ovakve stvari i on je jednostavno jako bitan. Djeca se ovdje uče što više upotrebljavati biciklu, prijevozna sredstva koja ne zagađuju, a u dobrom dijelu naše županije to je u moguće. Zahvaljujem HAK-u na realizaciji ovog obnovljenog poligona i iskreno se nadam da će i ubuduće Županija sudjelovati u aktivnostima HAK-a jer je izuzetno velika korist HAK-a za sve stanovnike županije – rekao je župan Boban.

“Tata se ne zaustavlja na pružnom prijelazu”

Perica Orešković, glavni policijski inspektor u Službi za sigurnost prometa naglasio je važnost poligona na edukaciju učenika.

– Ovo je jedinstven poligon u RH, više od 30 godina u funkciji. Učenici grada Splita, 4., 5. i 6. razredi, tu se svakodnevno educiraju. I sam sam uključen u projekt kojega u podnevnim satima provodom u suradnji sa Županijom, a obuhvatili smo svih drugih škola iz naše županije. Puno se ovdje može naučiti, upoznajemo učenike s prometnim propisima. Kao što vidite, imamo semaforizirano raskrižje, prometne znakove, prijelaz preko željezničke pruge, što je jako bitno osobito za učenike iz Kaštela.

Primjerice, jedan kaštelanski učenik rekao nam je da živi u blizini pružnog prijelaza i da mu se tata ne zaustavlja svaki dan jer on poznaje raspored vožnje vlakova, a to je najopasnije. Upravo iz tih razloga se događaju tragedije jer “poznajemo” raspored, pa naiđe neka izvanredna linija ili naiđe lokomotiva za popravak ili vlak koji kasni. Tragedije se događaju jer ljudi ne staju uvijek. Potrebno se pravilno zaustaviti, pogledati i tek onda prijeći preko pruge – kazao je inspektor Orešković.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0