Putnički brod Aurelia, koji je u četvrtak doživio havariju pogonskog motora na svojoj redovitoj liniji između Ancone i Splita, još uvijek je u teglju prema Splitu.

Brzinom od 4 čvora, trenutno je stigao do Drvenika Velikog. Prema očekivanjima, brod s 215 putnika i 92 člana posade, jutros je trebao stići u Split, ali zbog lošeg vremena putnici će provesti na njemu i veći dio današnjeg dana.  Aurelia je trenutno na udaljenosti 11-13 nautičkih milja od pilotske stanice (pozicija ukrcaja lučkoga pilota), a od uplovljavanja u područje nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split u pratnji broda je i spasilačka brodica iz sastava LK Split.

Podsjetimo, putnički brod Aurelia izgubio je pogonski motor na putu iz Ancone u Split, u noći sa srijede na četvrtak. Jučer je oko 15:30 sati na poziciju stigao remorker Pollux iz Zadra koji ga od tada vuče prema 60 milja udaljenom Splitu brzinom od svega 3 čvora na sat.

Utvrđeno je da nitko od putnika i posade nije ozlijeđen, niti je havarirani brod uzrokovao onečišćenje mora. U teretnom prostoru broda prevozi se 2 autobusa, 51 osobno vozilo i 7 kamiona, za koje također nije dojavljena šteta, stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu.

S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime