Arsen Bauk (SDP) u Splitu: Čudim se onima koji se čude koaliciji HDZ – HGS

Samo se čudim onima koji su se uzbuđivali hoće li na izborima pobijediti navodno uljuđena opcija HDZ-a ili HGS-a - kazao je Bauk

Na posljednjim lokalnim izborima SDP je s koalicijskim partnerima osvojo je 9 vijećničkih mjesta. Izabrani su bili: Arsen Bauk, Damir Krstinić, Klement Bašić, Sandra Mitrović-Nikšić, Vedran Lendić, Mate Martinić, Matko Kuzmanić, Danijel Kukoč i Igor Batošić. Arsena Bauka mijenjat će Igor Batošić, a Danijela Kukoča Ante Projić.


Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a, u Splitu je komentirao koaliciju HDZ-a i HGS-a na razinama Županije i Grada Splita.

– Građani su ponovno dali povjerenje koaliciji HDZ-a i HGS-a u Županijskoj skupštini iako su se na izborima svađali, ali odmah smo znali da će to ov ako završiti i u Gradu i u Županiji. Samo se čudim onima koji su se uzbuđivali hoće li na izborima pobijediti navodno uljuđena opcija HDZ-a ili HGS-a – kazao je Bauk.

“HGS je optuživao HDZ za krađu…”

Na novinarsko pitanje je li ovo po njemu politička trgovina, Bauk je odgovorio kako to uopće ne bi tako ni nazvao.

– Malo su radili predstavu, cirkus po gradu, a u Županiji su bile manje tenzije. Sjećate se da su optuživali za krađu u drugom krugu, pa što su sve jedni drugima govorili i na kraju završe u koaliciji? To je bilo očekivano i čudim se samo onima koji su se čudili – kazao je Bauk.

Peđa Grbin je kazao kako je SDP planira nešto napraviti u vezi Zakona o koncesijama, ali još uvijek nije kazao što točno. Bauk je na ovo novinarsko pitanje kazao kako svaka parlamentarna stranka može napraviti dvije stvari, ako je u opoziciji. Jedna je da napiše novi Zakon i predloži ga, što Vlada vjerojatno neće prihvatiti, a drugo je da napiše Ustavnu tužbu i napiše prijedlog za ocjenu Ustavnosti. – Ako je Peđa već rekao nešto, onda pretpostavljam da se radi o jednoj od te dvije stvari, a meni je poznavajući njegov pravni habitus, ova druga ipak izglednija – kazao je Bauk.


 

Zakon o koncesijama

Na novinarsko pitanje kako to da SDP nije bio protiv u prvom čitanju ovog Zakona, Bauk je kazao:– To je dobro pitanje. Očito je da su događaji s plažom Zlatni rat malo više senzibilizirali javnost, a osim toga došlo je do izmjene između dva čitanja što su udruge i spomenule, pa smo odlučili tako reagirati. Ono što mogu reći je da ćemo posebno pratiti proceduru donošenja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, tako da pokušamo ispraviti ovo što je bilo sa Zakonom o koncesijama. U Saboru smo se trudili onoliko koliko nam je Poslovnik dao da im otežamo donošenje zakona. Nismo se uključivali u amandmane pokušavajući srušiti kvorum, nego smo tražili poimenično glasovanje, ali su oni donijeli Zakon- kazao je Bauk.

Županijski vijećnici SDP-a i HNS-a

– Najapsurdniji trenutak mi je bio da amandmane koje sam ja predložio da se predstavnici gradova uključe u ova povjerenstva koja dodjeljuju koncesije, da su gradonačelnici iz HDZ-a glasovali protiv. To je bilo fenomenalno.

Narod je nezadovoljan, čuli ste i Bračane, kazali su novinari Bauku, na što je on kazao kako su s pravom nezadovoljni. – Prvi put su uspjeli promijeniti odluku Županijske skupštine, drugi put ćemo vidjeti.

Rijetko u nacionalnom fokusu

Na pitanje što očekuje od ponašanja Keruma i HDZ-a u mandatu, Bauk je kazao da smatra da će biti jednako kao i u prošlom mandatu, jer je to već treći mandat zajedno dvjema strankama.

– Županije su, kao što je poznato, pod manjim pritiskom i pod manjom lupom nego gradovi. Prošli saziv Županijske skupštine de facto je samo jednom i to na zadnjoj sjednici bio u nacionalnom fokusu javnosti i oni će se vjerojatno truditi to držati što mirnije. Na opoziciji je da ono što smatra da je negativno ukazuje, a na medijima da prenesu.

Hoće li ovaj Zakon omogućiti jednaku pljačku kao i privatizacija bilo je jedno od pitanja prisutnih novinara, na što im je Bauk kazao da se klonio teških riječi, te da je i po starom zakonu to bilo moguće, jer ono što se dogodilo sa Zlatnim ratom, dogodilo se po starom zakonu. Novi očito ne može puno toga pokvariti, ali nije puno toga ni popravio, zaključio je SDP-ovac.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0