APSURD Studenti se odriču nagrada i stipendija zbog olakšica

Velik broj dobrih studenata ima pravo na stipendije i razne nagrade koje često ne mogu prihvatiti

Posljednjih godina povećava se broj stipendija za studente, ali istodobno roditelji zbog stipendija ili bilo koje druge zarade studenta koja je u godinu dana premašila iznos od 15.000 kuna određen za uzdržavanog člana obitelji gube pravo na olakšicu na dohodak koju su na njega ostvarili u toj godini.


Večernjem listu se javila majka studentice čija se kći vraća mjesec dana ranije iz Hamburga, gdje je boravila pet mjeseci od ukupno odobrenih šest na temelju stipendije Erasmus, koju financira EU.

Samo tako će majka izbjeći povrat porezne olakšice za kći na plaći za ovu godinu. Studentici je mjesečni iznos stipendije u Hamburgu bio 405 eura. Naime, roditelji na koje su prijavljeni uzdržavani članovi obitelji gube pravo na poreznu olakšicu na njih ako godišnji prihod uzdržavanog člana pređe 15.000 kuna. Što je apsurd jer velik broj dobrih studenata ima pravo na stipendije i razne nagrade.

Roditelji sve češće odbijaju nagrade svoje uspješne djece kako ne bi državi morali vratiti porezni odbitak. Nedavno je roditelj vratio nagradu grada Šibenika od 10.000 kuna za svoga sina studenta FER-a, jer bi mu prihodi ove godine prešli 15.000 kuna.

Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da stipendije i nagrade ne ulaze u limit od 15 tisuća kuna za uzdržavanog člana obitelji, piše Večernji list.

 
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0