APEL IZ VATROGASNIH KRUGOVA Nedostaje nam sezonskih vatrogasca, nitko ne želi raditi za 3.500 kuna!

"Jednostavno, za 3 500 kuna je nemoguće naći mlade ljude koji vole i žele raditi taj posao. Tako da se većinom ostalo na dobrovoljcima" - kazao nam je Antonio Škarpa


Zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević danas ima velikog razloga za zadovoljstvo, jer osim što se slavi zaštitnik vatrogasaca sv. Florijan, Javna vatrogasna postrojba povećava broj zaposlenih vatorgasaca.


– Proveden je natječaj i zaposlit će se 30 novih vatrogasaca. Danas na dan zaštitnika vatrogasaca mi smo tu i odrađujemo vježbe na području Splita. Konkretno na području DVD Žrnovnica će se odraditi jedna vježba spašavanja unesrećenih iz karamboliranih vozila. Oko 18 sati svi zainteresirani mogu doći pogledati kod doma DVD-a Žrnovnica. Inače cijeli ovaj mjesec je mjesec zaštite od požara, tako da imamo neke vježbe i na državnoj razini i međunarodne, a o tome ćete biti naknadno obaviješteni. – rekao je Ivan Kovačević.

Komentirao je i novu protupožarnu sezonu pred nama.

– Povoljnija je sada što se tiče zimskog perioda jer je bilo dosta kiše. Međutim, to se opet vrati kad tad. Kiša je uzrok bujne vegetacije na cijelom području imamo već travu do 70 centimetara visoku. Kada se ona u šestom mjesecu osuši tu će biti problema nama vatrogascima. Opet jedno je kad gori trava, drugo je kad gori borova šuma. Od trave neće izgoriti kuća ni vozilo. Posla će sigurno biti kao i prošle godine, ali neće tolika ugroza za stanovništvo i materijalna dobra. – istaknuo je.

Požalio se na manji broj sezonaca ove godine.

– Država odlučuje. Financije su takve kakve jesu, ali nije nama to problem. Veći nam je problem pronaći sezonce. Sezonaca jednostavno nema. Sezonski gasitelja nema jer trebaju imati i obuku. Plaće u vatrogastvu nisu onakve kakve bi trebale biti, pogotovo sezonske. Naravno da će onda svatko ići, da karikiram, na konobarenje za 1000 eura, nego gasiti požare za 500 eura i to je tako normalno. – kazao je.Na kraju je poslao i poruku građanima uoči sezone požara te je čestitao svim vatrogascima njihov dan.

– Svim vatrogascima čestitam svetog Florijana, zaštitnika, neka ih čuva i štiti te da imaju što manje posla i da cijela godina bude uspješna u svakom pogledu. Na građane apeliram da paze i da na taj način zaštite i nas. – zaključio je Kovačević.Problem nedostatka sezonskih vatrogasaca komentirao nam je i Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada koji je do stupanja na gradonačelničku dužnost bio zavovjednik DVD-a.

– Prvo bi čestitao dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, svim kolegama vatrogascima. Nadam se da su velika većina društava u pripremama za novu protupožarnu sezonu. Ono što bi istaknuo kao problem je nedostatak sezonaca s obzirom na njihove plaće i turizam koji se dešava u Dalmaciji premale. Jednostavno, za 3 500 kuna je nemoguće naći mlade ljude koji vole i žele raditi taj posao. Tako da se većinom ostalo na dobrovoljcima. Nadam se da će se ta situacija poboljšati i da će sezonski vatrogasci imati bolje uvjete. – kazao nam je Škarpa.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime