APEL IZ SPLITA “Bezobzirni vozači dovode u opasnost živote putnika; ugrožene majke, trudnice, invalidi…”

"Pozivamo sve mjerodavne službe da osiguraju poštivanje važećih zakona i propisa, normalan rad vozačima javnog gradskog prijevoza, a putnicima njegovo normalno i sigurno korištenje!"

Već smo izvijestili o bizarnoj prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u Ulici Matice Hrvatske u Splitu. Naime, vozač ja svog limenog ljubimca ostavio parkiranog na tamošnjem autobusnom ugibalištu i otišao nešto obaviti, a automobil se nakon toga počeo kretati unazad pri čemu je zamalo udario gospođu koja je pokušavala ući u autobus.


Automobil je nastavio kliziti unazad bez kontrole, očešao se o zadnji kraj autobusa, oštetio ga, te otklizao dalje preko sve 4 trake ulice Matice hrvatske, te se u konačnici zaustavio na skroz suprotnoj strani.

“Mjerodavne nije briga”

Iz splitske inicijative “Poštujmo naše stanice” dobili smo priopćenje za javnost u kojem oni jasno izražavaju ogorčenje i negodovanje zbog uzurpiranja autobusnih stajališta od strane lokalnog stanovništva, tvrtki koje imaju dostavna vozila, pa i linijskih prijevoznika.

Prenosimo dio njihove objave:

Inicijativa Poštujte naše stanice ovim putem izražava ogorčenje stanjem bezakonja na splitskim prometnicama, a posebno trajnom okupacijom autobusnih stanica od strane nepropisno zaustavljenih i parkiranih osobnih i dostavnih vozila. Neodgovorni vozači parkiraju se na stanicama čime onemogućavaju autobusima javnog gradskog prijevoza pravilan i siguran ukrcaj i iskrcaj putnika.

U svojoj bezobzirnosti takvi vozači ne vide da dovode u opasnost živote putnika koji prečesto moraju činiti slalom oko njihovih nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, kako bi ušli ili izišli iz autobusa.


Prečesto starijim, slabije pokretnim osobama, trudnicama i majkama s djecom u kolicima, te osobama s invaliditetom doslovno onemogućavaju ulaz ili izlaz iz autobusa.

Događa se da osoba s invaliditetom u kolicima ne može zbog nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila uopće izići na željenoj stanici, pa nastavi kružiti u autobusu dok se ne nađe neka autobusna stanica koja je nekim čudom ostala izvan dosega „vladara stanica“. Najčešće se takva stanica nađe daleko od mjesta gdje naš sugrađanin s poteškoćama zapravo želi doći. Ali to „vladare stanica“, naravno, nije briga.Najžalosnije je što nije briga ni mjerodavne!

Naša Inicijativa godinama upozorava mjerodavne i javnost na neprihvatljivost takvog stanja, ali izgleda da to nikoga ne zanima. Što se još treba dogoditi da mjerodavni odluče ukinuti tu nevjerojatnu praksu korištenja autobusnih stanica kao parkirališta?

Pozivamo sve mjerodavne službe da osiguraju poštivanje važećih zakona i propisa, normalan rad vozačima javnog gradskog prijevoza, a putnicima njegovo normalno i sigurno korištenje!

Posebno pozivamo gradonačelnika da pokaže da mu je stalo do reda, sigurnosti i vladavine prava! To nije teško, dovoljno je da službe počnu raditi svoj posao“, stoji u priopćenju.

“Nitko se ne drži pravila”

Problematiku nam je komentirao Tonći Blažević, vijećnik HSLS-a u splitskom Gradskom vijeću:

– Svakodnevno smo svjedoci parkiranja pojedinih linijskih prijevoza, a i lokalnih stanovnika na autobusna stajališta za koja koncesiju ima isključivo gradski prijevoznik.

Prokomentirao je to i Blažević kazavši da pojedini linijski prijevoznici nezakonito staju na autobusna ugibališta direktno uzimajući putnike Prometu tako da im nude jeftiniju kartu.

– I tako se to vrti u krug, svi se smiju i zarađuju i nitko se ne drži pravila – kaže Blažević i poručuje kako samo traže poštivanje zakona jer nepoštivanje ugovora koncesionara očito nitko ne kontrolira ili što je još gore, nema instrumente kojima bi ih kaznio – napominje Blažević.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0