Odvjetnik Anto Nobilo je u današnjem Novom danu komentirao slučajeve koji su u proteklih nekoliko dana potresli Hrvatsku poput onoga trostrukog ubojstva u Splitu, a koji ukazuju na rastuće nepovjerenje hrvatskih građana u pravosuđe i institucije u državi.

Nobilo smatra kako navedeni slučajevi puno govore o našem društvu, ali i o državi koja ne funkcionira. Istaknuo je kako se čudimo što građani žele suspendirati pravnu državu, a politička elita to konstantno radi.

Ovakvi slučajevi govore puno o državi koja ne funkcionira

“Ovakvi slučajevi govore o puno toga – o jednoj socijalnoj patologiji, ali i o našoj državi, državi koja ne funkcionira. Naime, mi se sada čudimo što građani uzimaju pravdu u svoje ruke, što žele suspendirati zakon, ali mi smo svjedoci svakodnevno da politička elita suspendira zakon”, istaknuo je Nobilo u gostovanju na N1 televiziji.

“Ne treba čuditi da i obični građani, kada misle da je to za neku opću pravdu, također to traže”, dodao je i istaknuo kako smatra da je potrebno potpuno rekonstruirati državu.

“Dakle, mi moramo rekonstruirati ovu državu, ukinuti političku partijsku državu, vratiti ustavni poredak, vratiti povjerenje u instituciju, čak ponovo izgraditi institucije. Ovo je simptom kolapsa države.”

Nobilo smatra kako u državi postoji ozbiljan strukturni problem.“Ja smatram da postoji ozbiljan strukturni problem, ne samo u pravosuđu, nego i u cijeloj državi. Mi moramo državne institucije osloboditi od utjecaja partija na vlast, pojedinih stranaka i klijentelizma. Mi ćemo naći veliki broj primjera gdje se suspendira zakon i nitko ne reagira.”

“Nije taj momak pao s neba i odjedanput postao zločinac”

“Politička elita suspendira pravo na gotovo svakodnevnoj razini. Na lokalnoj razini svi gledatelji će naći na desetke i desetke primjera gdje bez stranačke iskaznice ništa ne možeš napraviti. Politička elita u svom interesu suspendira zakon, pravo, pravnu državu. I sada su to pokušali građani. To je logična posljedica. Ja to ne odobravam, naravno. Ali ne mogu se tome čuditi.”

Dodao je i kako je slučaj u Splitu složen te kako treba krenuti od korijena problema.

“Ja mislim da će ovaj postupak biti vrlo složen. Nije taj momak pao s neba i odjedanput postao zločinac. Ja mislim da tu treba krenuti od korijena, od Centra za socijalni rad koji se brinuo o toj obitelji. Je li se adekvatno brinuo o toj obitelji? Po posljedicama bismo mogli reći da očito nije.”

“S druge strane, koliko god PU Splitska govorila da ne vlada, ali u Splitu vlada rat narko klanova. Oni se obračunavaju gotovo na kvartalnoj bazi. Narkomanija je u Splitu prilično raširena, građani to vide, a nema očito povjerenja u policiju.”

Komentirao je i činjenicu kako se u Facebook grupi skupljao novac za obranu osumnjičenika za trostruko ubojstvo u Splitu.

“Meni čak skupljanje novca u Facebook grupama ne predstavlja problem, jer ljudi koji skupljaju novac žele da sustav riješi problem.”

“Oni su ljuti na državu što ne čisti dilere i vjerojatno počinitelja shvaćaju kao žrtvu svoje obitelji, sustava, ne funkcioniranja sustava i žele mu pomoći da kroz sustav, pravosuđe dobije adekvatnu obranu. Za mene to nije najveći problem, ali je najveći problem kada se opravdava to ubojstvo”, istaknuo je Nobilo.5 KOMENTARI

 1. Di ste nasli ovog udbasa i crvenog jugonacosa!?
  Ovaj crvenii jugobajro, ljubitelj onog davno uginulog vampira Broza je zapravo dio problema ove zemlje a ne neka hrvatska velicina koja kao o svemu nesto zna i za sve je relevantan..!

  • ti i tvoji sa tim razmišljanjem nećete daleko..ostat ćete sa istomišljenicima pa se međusobno monožite dok se kao pacovi ne kanibalizirate….

   jebala te juga, tito, tuđo, hdz/sdp, ustaše i četnici i ostale naci temee…..

 2. Filip Zavadlav ne pripada nikakvom narkoklanu, on je najobičniji papak koji je ubio troje ljudi, dvoje nemaju apsolutno nikakve veze s kriminalom, dok je jedan tek sitni diler.

 3. Mislija san da nitko nece napisat nista.
  Sad kad san ubra, potpisujen ova dva napisa korisnika @Uzas i @M uz dodatak: 4 obitelji i puno prijatelja su zavijeni u crno. Nitko nije zasluzija onakvu smrt i nije normalno velicat jedne ili druge.
  Jos se nadje ovi tulipan jugonostalgicarski i bali o splitu ka narkomanskom.
  Ma mater ti je narkoman.

 4. Narkići i dileri su šljam kojega treba trijebiti svim silama. I vješanjem, ako ne može drugačije. Jedino što je gore od te mafije siu tipovi kao ovaj Nobilo.Tome kurvinu sinu treba zabraniti svako javno istupanje, treba mu zabraniti da udiše zrak koji udiše normalan svijet, treba ga svcaki dan zaliti kantom govana, kao i onog Antu ranije. Ova je mrcina govno četničko i jugovićko, komunjarsko, udbaško i orjunaško.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime