Ante Sanader odgovorio Bulju: HVZ ne donosi odluku o osnivanju javnih postrojbi, trebamo se ugledati na austrijski model!

"U Hrvatskoj imamo 2500 profesionalnih vatrogasaca u 64 postrojbe, a imamo preko 50.000 operativnih, dobrovoljnih vatrogasaca"

Ante Sanader, predsjednik županijskog HDZ-a i predsjednik HVZ-a komentirao nam je prozivke MOST-ovog Mira Bulja.


– Bulj me je direktno prozvao. Svaka jedinca lokalne samouprave samostalno odlučuje hoće li osnivati profesionalne ili dobrovoljne vatrogasce. Kao primjer navodim Solin koji je bio pokrenuo zahtjev i dobio odobrenje osnivanja profesionalne vatrogasne postrojbe, ali kada je vidio da grad u tom slučaju mora izdvojiti dodatnih milijun i pol kuna, onda su odustali. HVZ odnosno Vatrogasna zajednica županija i gradova ne donose odluku o osnivanju vatrogasne postrojbe. Zakonska obveza gradova i općina je napraviti procjenu o ugroženosti od požara. Stručni tim onda po toj procjeni koju prihvaća Gradsko ili Općinskog vijeće predlaže način osnivanja vatrogastva – profesionalno ili dobrovoljno. Međutim imam osnovni prigovor. Gospodin Bulj je preko prošlog ministra “izboksao” osnivanje JVP-a Sinj. I od tog ministra sam tražio da se decentraliziraju sredstva za vatrogastvo. U ovom trenutku imamo nepravdu npr. da Grad Zagreb ima 350 profesionalnih vatrogasaca koje država u znatnom iznosi financira, dok naši otoci, koji su pod najvećom požarnom ugrozom, nemaju niti jednog vatrogasca kojega država financira. Na toj stavci imamo 300 milijuna kuna i svaka nova javna vatrogasna postrojba smanjuje sredstva svima i dovodi do urušavanja sustava. Jedini pravi način je decentralizacija sredstava po broju stanovnika, požarnoj ugroženosti, a i bogatstvu nekog područja. Nije dobra sadašnja situacija da se najbogatijima daje najviše. HVZ se zalaže da sredstva daju Gradovima i Općinama, a oni će ta sredstva najbolje raspodijeliti. U Hrvatskoj imamo 2500 profesionalnih vatrogasaca u 64 postrojbe, a imamo preko 50.000 operativnih, dobrovoljnih vatrogasaca. Tu se jasno vidi razmjer snaga. S malim profesionalnim društvima ne može se ništa riješiti kod ovako velikih požara kakvi su se dogodili ovoga ljeta.

Sanader je komentirao i činjenicu da Dalmacija ima najmanji broj dobrovoljnih vatrogasnih društava u zemlji.

– Radi se o kulturi dobrovoljnog vatrogastva koja je uvijek daleko jača bila u kontinentalnom dijelu zemlje nego na Jadranu. Vatrogastvo u Hrvatskoj ima tradiciju staru 150 godina, to je na kontinentu austrijski model vatrogastva. Zagovaram i težim da se u Hrvatskoj napravi austrijski model vatrogastva jer se to pokazalo najboljim. Austrija ima 7 profesionalnih vatrogasnih postrojbi, a ima duplo više stanovnika od Hrvatske. Hrvatska ih sada ima 64. Cijeli istočni broj imaju centralizirano vatrogastvo. Dobrovoljno vatrogastvo je tradicija, način življenja, to je ne radi preko noći. Teško je ljude mobilizirati i privući. Djeca od 7 godina dolaze na natjecanja, tako ih educiramo i interesiramo. Na otocima imamo velik problem jer se malo ljudi prijavljuje, a nudili smo čak i novce.

Vezano uz probleme koji su se javili oko požara na Dinari i prozivki od strane Stipe Božića, Ante Sanader je komentirao:

– Mi smo sjeli sa Stipom Božićem. Raspravljali smo o tome, on je nezadovoljan da ga nismo pozvali jer je bio voljan gasiti. Dogodio se “kratki spoj”, nije dobra veza. Na sastanku s HGSS-om rekli smo da su pozvani na svaku situaciju u kojoj oni mogu pomoći. Dogovorili smo se da ćemo ih i obučiti. Oni su posebno osjetljivi na planine koje su njihovo “stanište”, takorekuć.


Jeste li apelirali državnu vlast na činjenicu da Dalmacija nema meteorološki radar koji je ključan ne samo meteorolozima za izradu točnih prognoza, nego HGSS-u, vatrogascima i brojnim drugim službama koje se tiču prirodnih nepogoda?

– To je ideja koju treba podržati. Radimo svoje mikro meteorološke postaje diljem zemlje. Sada osposobljavamo i moderno zapovjedno vozilo koje smo dobili u Holistic projektu. Bio je na dva požara, no sada se dodatno oprema kamerama, radio stupom i meteo stanicom. Svaka naša vala ima druge meteo uvjete. Meteorologija je vatrogastvu prevažna. Jedna smo županija koja je razvila projekt praćenja širenja požara u suradnji s FESB-om. Projekt nam je pomogao i pri zadnjem velikom požaru jer je kamera locirala odakle je požar krenuo i mogli se pratiti njegovo daljnje širenje. Sada stručnjaci to analiziraju, a zbog te kamere lakše ćemo utvrditi i uzrok požara. Radar je nužan.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0