Ante Franić: Split će dobiti Muzej Dioklecijana, spomen sobe Smoje, Gotovca, Tijardovića i Bombardellija – Grad će pomoći Zakladi Grenc

"Kao gradonačelnik zalagat ću se za to da splitski identitet bude u potpunosti utkan u društveni život našeg grada"

Ante Franić, kandidat SDP-a za splitskog gradonačelnika govorio je o očuvanju splitskog identiteta.


– Gradovi koji snažno afirmiraju svoj identitet u pravilu se brže društveno, pa i ekonomski razvijaju, pogotovo ako se u svom razvoju značajno oslanjaju na održivi turizam i kulturnu i kreativnu industriju. Čuvanje i promocija splitskog identiteta poboljšala bi kvalitetu života Splićanki i Splićana, a istovremeno pokazala našim gostima da smo grad s bogatom tradicijom u kojem žive kreativni ljudi puni duha. Pogotovo je neprihvatljivo da se velikani koji su svojim djelima formirali identitet našeg grada drže u zapećku zbog toga što su po kriterijima uspostavljenima nakon 1990. godine nekome svjetonazorski nepodobni. Kao gradonačelnik zalagat ću se za to da splitski identitet bude u potpunosti utkan u društveni život našeg grada.

Na Istočnoj obali u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače Split će dobiti Muzej Dioklecijana, s obzirom na činjenicu da takvo mjesto itekako nedostaje u kulturnoj ponudi našeg grada, kako bi se na pravi način mladim generacijama, svim građanima i turistima predstavio kasnoantički dio povijesti Splita. I građani i turisti Dioklecijanovu palaču iz koje je nastao naš grad upoznaju nepotpuno, bez cjelovitog doživljaja priče o carskoj rezidenciji i jednom od najznačajnijih rimskih careva koji je podrijetlom bio upravo iz naših krajeva. Tu postoji ogroman prostor za upotrebu modernih tehnologija, kako bi se naša povijest i baština što bolje približila svim zainteresiranima.

Na lokaciji na Istočnoj obali bit će smještene i spomen sobe vrhunskih splitskih glazbenih umjetnika Jakova Gotovca, Ive Tijardovića i Silvija Bombardellija, te najpoznatijeg splitskog kroničara, pisca i novinara Miljenka Smoje. Inače, u svijetu postoji na tisuće prostora gdje se tako izlažu memorabilije. To će se sve napraviti u suradnji sa Zakladom Karlo Grenc, koja je od strane Grada Splita sramotno zanemarena. Tom poznatom splitskom kulturnom entuzijastu Grad Split će pomoći prostorno i financijski da na pravi način prezentira svoje zbirke, na dobrobit afirmacije splitskog identiteta – priopćio je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime