Ante Čikotić (MOST): “Predlažem stavljanje DPU-u van snage, potencijalna lokacija crkve može biti lokacija poliklinike”

"Nedvojbeno je da građani Splita 3 imaju pravo na Crkvu, ali smatram da postoji primjerenije mjesto za crkvu od križanja dviju prometnih ulica pored dijagonalnog kompleksa"

Slučajno ili ne, tema izgradnje crkve na Splitu 3 nadišla je granice ovog gradskog kotara i postala prvorazredna politička tema u Splitu. Nakon što je u ponedjeljak u Banovini održana javna tribina na ovu temu, sinoć je održana nova javna rasprava, i to u kotarskim prostorima Splita 3. Rasprava je, nažalost, osim različitih mišljenja, povremeno otkrivala niske strasti i nekulturu dijaloga.


Gotovo da nema stranke u splitskom Gradskom vijeću koja nije zauzela stav po ovom pitanju, a danas su o ovoj problematici izjasnili i u splitskom MOST-u.

Ante Čikotić, čelni čovjek splitskog MOST-a, danas je objavio status kojega prenosimo u cijelosti:

Kroz komisiju za urbanizam, kao naš doprinos kvalitetnijoj raspravi DPU SPLIT-a 3, predložit ću da se što prije ide u osnivanje urbanističkog zavoda. Kao prvi zadatak zavodu treba dati da se na prostoru kotara Splita 3 pronađu lokacije za predmetne sadržaje. Bez politiziranja moramo se svi dogovoriti oko strategije razvoja Grada Splita kao i urbanističkog zavoda, jer to su stvari koji nadilaze politiku.

Predlažemo da se DPU za predloženu lokaciju stavi van snage dok ne definiramo cijeli prostor Splita 3. Nedvojbeno je da građani Splita 3 imaju pravo na Crkvu, ali smatram da postoji primjerenije mjesto za crkvu od križanja dviju prometnih ulica pored dijagonalnog kompleksa koji je povećao volumen intervencijom i pojeo cijeli prostor. Potencijalna lokacija crkve može biti lokacija poliklinike. Pokušajmo napraviti odmak od niskih strasti i podjela kojima smo sve više opterećeni. Svima nam treba biti cilj podizanje kvalitete života, bilo da smo vjernici ili nevjernici. S

vi dišemo isti zrak, pijemo istu vodu i imamo isti prostor dok ga ne izgubimo. Lokacija privatne zdravstvene ustanove pored nekoliko privatnih poliklinika i KBC-a na gradskom zemljištu je za nas neprihvatljiva jer jede javni prostor i ne donosi sadržaj koji će podignuti kvalitetu života građanima Splita 3. Zelena tržnica i vrtić, kao i parking svakako moraju imati prioritet. Tržnica je zamišljena kao policentrično rješenje koje će smanjiti gužve na glavnom pazaru i omogućiti širem području Splita 3 pristup tržnici i bolju kvalitetu života. Osobno ću se zalagati da dio tržnice dobiju i ekološki OPG proizvođači iz okolice Splita zagore i otoka. Grad Split postaje sve više stihijska urbana aglomeracija bez vizije, s lošim urbanističkim planiranjem koje posljedično producira i loše arhitektonske intervencije, te smatram da je vrlo važno osposobiti zavod koji će nadgledati, koordinirati i biti odgovoran za stanje prostora grada Splita.Urbanistički zavod nije samo važan zbog koordinacije ili izrade prostornih planova, već i raznih studija, analiza, strategija koje su se zbog nekompetentnost političkih struktura unutar grada, a što vidimo i u ovo slučaju Split 3 izgubile kao važni alat i temelj smislenog razvoja grada Splita.

Želim živjeti u gradu u kojem neće biti podjele na ili mi ili oni. To nas je i dovelo do današnjeg stanja bez idejnosti, niskosti i nereda, kako u prostoru tako i u glavama ljudi koji odlučuju. Cilj svih politika treba nam biti podizanje kvalitete života i stvaranje uvjeta za ostanak mladih u Splitu i hrvatskoj. Ukoliko ne napravimo snažan zaokret prazne škole, crkve i vrtići postat će naša stvarnost.”Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0