ANKETA Mogu li se HDZ i HGS dogovoriti? Evo tko će sjediti u budućem Gradskom vijeću Splita

Iako u Splitu nikada nije bilo jednostavno složiti većinu u Gradskom vijeću, ovoga puta taj bi proces mogao biti posebno zanimljiv.

Nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta, poznati su i kompletni rezultati za grad Split. U drugom krugu suprotstavit će se HGS-ov Željko Kerum za koga je glasovalo 20,937 glasača, odnosno 30,4 posto i HDZ-ov Andro Krstulović Opara za koga je glasovalo 17,975 glasača, odnosno 26,1 posto. Na trećem mjestu je završila Marijana Puljak iz stranke Pametno. Nju je za gradonačelnicu Splita poželjelo 14.143 glasača, tj. 20,54 posto.


Najjača opcija u Gradskom vijeću Splita bit će HDZ s partnerima. Oni su osvojili 25,31 posto glasova, odnosno 11 vijećničkim mjesta. Kerumov HGS osvojio je 19,2 posto i imat će 8 vijećnika. Pametno će imati 7 vijećnika na temelju osvojenih 16,43 posto glasova. U Vijeću će s 5 vijećnika biti zastupljen MOST kojemu je povjerenje dalo 10,84 posto birača i SDP/HNS s 4 vijećnika i 10,61 posto potpore.

Stanje 2013. godine

Prisjetimo se. Prije 4 godine drugi krug su izborili SDP-ov Ivo Baldasar koji je u prvom krugu osvojio 29,24 posto i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević s 21,72 posto. Željko Kerum prije 4 godine osvojio je 18,51 posto glasova.

SDP-ova koalicija prije 4 godina bila je najjača opcija u Gradskom vijeću, osvojivši 23,44 posto glasova. HDZ-ova koalicija osvojila je 21,22 posto. Kerumov HGS osvojio je 12,41, NL Marijane Puljak 9,25 posto, NL Ivana Grubišića 7,98 posto i Anđelka Visković 5,55 posto.

Velike promjene

SDP se u odnosu na prije 4 godine doslovno srozao i spao na 4 vijećnika. Prvi ut će u Vijeću biti zastupljen MOST s respektabilnih 5 vijećnika. Pametno je gotovo udvostručilo potporu u Vijeću i sada ima 7 vijećnika. HGS je ojačao u odnosu na stanje prije 4 godine i imat će 8 vijećnika, a relativni pobjednik izbora, HDZ, imat će 11 vijećnika.

Za većinu će biti potrebno 17 vijećnika. HDZ i HGS zajedno bi imali stabilnu većinu od 19 vijećnika, a hoće li se ove dvije stranke dogovoriti za moguću koaliciju, uskoro ćemo vidjeti. Lako je primijetiti da HDZ i sa 7 vijećnika stranke Pametno također ima potrebnu većinu u Gradskom vijeću. Marijana Puljak sinoć je našem portalu odbacila bilo kakvu mogućnost klasičnih koalicija. “Podržat ćemo one programe koji su u skladu s interesima Splita i njegovih građana. Pri tom je nevažno s čije strane prijedlog dolazi” – kazala nam je predsjednica stranka Pametno koja je ipak dodala da joj je teško zamisliva bilo kakva suradnja s Kerumovim HGS-om.


U stožeru MOST-a jučer smo doznali da su oni jako zadovoljni rezultatima u Splitu i najavili su daljnje političko jačanje u gradu pod Marjanom: “Pojavili smo se u posljednji trenutak i tim više je rezultat u Splitu sjajan! MOST će vratiti ljudima povjerenja u politiku, a to ćemo dokazati već svojim prvim koracima u Gradskom vijeću” – kazao nam je Ante Čikotić, prvi s list MOST-a za Gradsko vijeće.

[interaction id=”5922e2a66a73779b6fcfa92d”]Iako u Splitu nikada nije bilo jednostavno složiti većinu u Gradskom vijeću, ovoga puta taj bi proces mogao biti posebno zanimljiv. HDZ i HGS imaju najsličnije biračko tijelo od svih ostalih opcija, a već su neke Kerumove sinoćne izjave išle u smjeru poziva na suradnju s HDZ-om. U HDZ-u su strelice pomirenja “glatko” odbili, tim više jer predstoji drugi krug izbora u kojemu se sučeljavaju predstavnici tih dviju stranaka. Teško je politička zbivanja u Splitu sljedećih dana i tjedana gledati izvan konteksta u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje HDZ-u također treba koalicijski partner za formiranja stabilne većine.

Ulazak u splitsko Gradsko vijeće izborili su:

HDZ-HSLS-HSS:
1. Andro Krstulović Opara
2. Petar Škorić
3. Stipe Božić
4. Božo Zadro
5. Marija Čizmić
6. Tomislav Prljević
7. Ivica Grubišić
8. Duje Sučić
9. Tonći Blažević
10. Domagoj Maroević
11. Krešimir Budiša

HGS: 
1. Željko Kerum
2. Igor Stanišić
3. Jure Šundov
4. Davor Grčić
5. Ante Zoričić
6. Miranda Ivanišević Dvornik
7. Saša Franjkić
8. Saša Horvat

Pametno:
1. Marijana Puljak
2. Jakov Prkić
3. Natalia Tafra Bazina
4. Sani Mardešić
5. Kristina Vidan
6. Renato Čupić
7. Ante Renić

MOST:
1. Ante Čikotić
2. Josip Markotić
3. Ivana Ninčević Lesandrić
4. Ante Bradarić Šljujo
5. Martin Mladen Pauk.

SDP-HNS:
1. Aida Batarelo
2. Srđan Gjurković
3. Joško Markić
4. Goran Kotur

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0