Andro Krstulović Opara položio vijenac na spomenik Prvog splitskog partizanskog odreda

" Borili su se za oslobođenje svoga Splita, Dalmacije i domovine Hrvatske"

Jutros su u 8 sati, povodom 76. obljetnice osnivanja Prvog splitskog partizanskog odreda (11.8.1941..) i njegovog stradanja (26.8.1941.g.), izaslanstva Grada Splita i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita položili vijence na Spomen ploču u Vinkovačkoj ulici, na Plokitama.


Ispred Grada Splita vijenac je položio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Ti mladi momci nisu puno kalkulirali, ni razmišljali. Borili su se za oslobođenje svoga Splita, Dalmacije i domovine Hrvatske – rekao je prilikom polaganja vijenaca splitski gradonačelnik.

Nešto kasnije, na splitskom kolodvoru, prije obilježavanj 22. obljetnice Vlaka slobode, splitski gradonačelnik je rekao:

– Dužnost je splitskog gradonačelnika pokloniti se svim ljudima koji su utkali sebe i slobodu Splitu, Dalmacije i domovine. To su učinili momci Solinjani i Splićani, partizani koji su tvorili Prvi splitski odred. Na današnji dan oni su ubijeni u cetinskom kraju. Današnji dan sam započeo klanjanju njihovoj uspomeni i donošenju cvijeća i prigodnim govorom. Danas ne mogu biti u Košutama jer sam u Vlaku slobode.Interesantno je kazati da je današnji dan isto tako znakovit jer je danas blagdan sv. Staša, splitskog suzaštitnika. Splićani su kroz povijest zaboravili da uz sv. Dujma imaju i nebeskog suzaštitnika sv. Staša koji je na današnji dan mučen i postao svetac. Na današnji dan se njega prisjećamo, prisjećamo se vlaka slobode, prisjećamo se Prvog splitskog partizanskog odreda, dakle povijest se stalno ponavlja, od nje se uči, a ne bježi – zaključio je Krstulović Opara.


Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0