Jučer je u javnost procurila snimka brutalnog nasilja u Kaštelima na kojoj se vidi kako dva huligana fizički nasrću na fizički slabijeg mladića, a njihovi prijatelji u isto vrijeme taj užasan događaj promatraju i snimaju.

Napadači su maloljetnici koji su od napadnutog momka tražili 2000 kuna, sve na račun duga od 200 kuna.

Na slučaj zlostavljanja osvrnula se poznata splitska psihologinja, Žana Pavlović, kolumnistica portala Dalmacija Danas.

“Sigurno ste pogledali snimke nasilja iz Kaštela koja puni novinarske stupce i portale. Petorica reketari jednog momka, dvojica tuku, dvojica promatraju a jedan snima. Momak kojeg se reketari je osoba s posebnim potrebama. Iz komentara iščitavam „sramotno, jadno, kukavice, oko za oko, zub za zub“ . Shodno uličnom zakonu, jedan od nasilnika već je u bolnici, drugog čuva policija. Spominju se “zaštitni faktori” tipa vladajuće stranke i MORH-a.

Osobno ne poznajem ni jednog aktera ove ružne priče. Pitam sebe i vas, jeli ovo prvi put da ova petorka reketari i nasilno se ponaša? Vjerojatno nije. Gdje smo bili i što smo radili prije 5, 10 ili 15 godina kad su ti mladi ljudi pokazivali prve znakove problema u ponašanju?

Kada jednom dođe do eskalacije nasilja, čudimo se. Koliko nas bi reagiralo i pomoglo? Ne virtualno nego stvarno? Znam da bi snimali. Ako se nasilje ignorira, ono postaje normalno i uobičajeno.

Ako snimku pogledate malo bolje, vidjet ćete šestog aktera u priči”, poručila je Pavlović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime