Na današnjem početku radova na sanaciji Karepovca, među ostalim, govorio je i Arsen Zoran Tonšić, prokurist tvrtke “G.T. Trade d.o.o. Split” u ime izvođača radova.

– Predstavljam se ovdje danas kao inženjer na gradilištu ispred tvrtke G.T. Trade u konzorciju s tvrtkom Eurco d.d. Već smo iznijeli to prije mjesec dana prilikom potpisivanja ugovora, radi se o sanaciji odnosno prvoj fazi sanacije odlagališta otpada Karepovac koja je vrlo zahtjevna faza zato što uključuje mnoge segmente. Ukratko ću i nabrojati; radi se o preoblikovanju odlagališta, o izgradnji odlagalište kazete, o prikupljanju procjednih voda, o prikupljanju oborinskih voda i izgradnji kompletne infrastrukture odlagalište. Kao što vidite, jedina infrastruktura je trenutno ovdje gdje se nalazimo – kazao je Tonšić.

Istaknuo je da je planirani rok izvedbe radova 30 mjeseci te da je preoblikovanje prva faza s kojom se kreće.

– Koristimo ovo zimsko vrijeme tako da izađemo maksimalno u susret građanima Splita i ja sam isto tako građanin pa molim sve ljude da se strpe jer konačno se bliži kraj ovoj agoniji.

Otpad ostaje na Karepovcu

Novinari su upitali što znači preoblikovanje i kako će ovaj objekt izgledati nakon dvije i pol godine…

– Kao što sada vidite, plohe je potrebno dovesti u projektirane gabarite. One moraju biti jednolične, moraju zadovoljiti sve uvjete projekta tako da to preoblikovanje znači s jednog dijela ćemo čak otkapati otpad i prebaciti ga na drugu stranu. Neće se kopati dubinski, radi se na uređenju površinskih zona na zapadu, sjeveru i jugu, a na istoku planiramo izgradnju odlagalište kazete.U ovoj fazi ćemo napraviti jednu pripremu za drugu i treću fazu, gdje će se onda izvrši konačno zatvaranje i ozelenjavanje odlagališta otpada Karepovac. Dakle, otpad ostaje ovdje i samo će se preoblikovati – pojasnio je.

U vezi neugodnih mirisa koje građani ovog područja mogu očekivati, Tonšić je rekao:

Smrdjelo je i do danas, a neugodne mirise ćemo imati još u ovoj fazi izvođenja radova, ali tu ne bi trebalo biti ičega ekstremnog. Međutim, ako i bude nešto, onda ćemo poduzimati mjere zaštite tako da se to dovede na minimalnu moguću razinu. Još jednom molim za strpljenje naših građana.

“Mi smo iskusna tvrtka”

Nakon dvije i pol godine ljudi će vidjeti oblikovano brdo, odnosno tijelo odlagališta, koje će biti prekriveno s izravnavajućim slojem smeđe boje, a na istoku će vidjet odlagalištu kazetu koja će finalno biti s drenažnim šljunkom koja će biti spremna za prihvat tekućeg otpada koji će se dovoziti do konačnog zatvaranja odlagališta.

Na kraju je pojasnio da je njegova firma odradila slične poslove u Hrvatskoj i regiji i da razloga za brigu građana nema:

– Cijelo ovo preoblikovanje ne bi trebalo biti opasno. Mi smo odradili već na veliki broj sanacija odlagališta otpada. Imali smo preoblikovanja, dakle ne bi trebalo biti opasno. Na kraju krajeva, svi građani, uključujuči mene, znaju vrlo dobro što odlažemo od otpada, tako da jedino to možemo očekivati i ne očekujem nikakva nova iznenađenja – zaključio je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0