U prostorijama Fotokluba Split svečano je otvorena izložba “Advent u Splitu” u organizaciji Turističke zajednice grada Splita i Fotokluba Split. Žiri u sastavu Mariana Pivalica, predstavnica TZ grada Splita, Dalibor Lovrić, predstavnik Grada Splita i Maja Prgomet, predstavnica Fotokluba Split odabrali su izložene fotografije i nagradili tri najbolja autora.

Treće mjesto dobio je Janko Bauk za fotografiju “Advent u Splitu 2013.”, drugo mjesto odnio je Andrija Vrcan fotografijom “Svjetlo adventa”, a prvo mjesto otišlo je za seriju fotografija Milana Šabića “Dupla ekspozicija”.

“Veseli nas činjenica da ćemo nastaviti s ovakvim projektima u suradnji s Fotoklubom Split. Sada pozivamo sve fotografe da se prošetaju Adventom, puno je lokacija i događanja i vjerujemo da ćete zabilježiti one najljepše trenutke splitskog Adventa. Svima želim da provedu ovo blagdansko razdoblje u krugu obitelji i najdražih te se nadam da se vidimo i dogodine na dodjeli nagrada za ovogodišnje slike Adventa, poručila je Alijana Vukšić direktorica TZ Grada Splita.

Cilj izložbe bilo je promoviranje ove značajne tradicionalne manifestacije koja svake godine u predbožićno doba obogati kulturni, gastronomski, edukativni i zabavni sadržaj grada Splita. Splitski Advent lokalna je inačica globalno rasprostranjene blagdanske manifestacije festivalskog karaktera koja svake godine raznovrsnim i zanimljivim sadržajima okupi kako građane grada Splita, tako i strane goste.

Iako su prema propozicijama natječaja nagrađivane trebale biti pojedinačne fotografije, ove godine je iznimno nagrađena čitava serija fotografija.

Fotografska serija prvonagrađenog autora Milana Šabića cjelovito je autorsko djelo koje se istaknulo svojim specifičnim promišljenim pristupom i ponudilo nesvakidašnju perspektivu koja nosi snažnu likovnu i koncepcijsku poruku, a čija vizualna, dokumentarna i umjetnička vrijednost nadilazi podlijeganje ustaljenoj formi. Bilo bi neumjesno i štetno lektorirati to djelo, stoga je odlučeno da se izloži i nagradi cijela kolekcija.

Koristeći se tehnikom dvostruke ekspozicije u kontrastnom, crno-bijelom izričaju, Šabić hrabro progovara o temama koje smo skloni ignorirati, zaslijepljeni blještavilom božićnih ukrasa, miomirisom kuhanog vina i radosnim tonovima božićnih pjesama.

Fotografije će biti izložene u prostorijama Fotokluba Split do 13. prosinca.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime