Tužna vijest zatekla nas je danas. U 97.godini života preminuo je Branko Šegović.

– Umro je šjor Branko Šegović
Hvala mu za sve što nas je naučio, za probe, savjete,….za sve Monfrine, sve Šaltin polke, sve Kvadrilje, … hvala mu za “STARE SPLITSKE PLESOVE” – poručili su iz KUDŽ Filip Dević.

Nedugo nakon njih oglasili su se i iz KUD-a Jedinstvo.

“Znate, imate nekad one ljude uz čije se ime veže prefiks ‘barba’ ili ‘šjor’ zbog čega ih osjećate da su onako vaši, topli, prisni, obiteljski. Takav je bio i on. Šjor Branko.

Cijelog života posvećen plesu, plesao je uvijek i svugdje, sve do nedavno, sve dok nemilosrdno vrijeme nije sustiglo čak i njega, vječnog vitalnog mladića.

Koreograf, etnokoreolog, pedagog, amaterski fotograf, kolekcionar, sportaš. Da citiramo jedan novinski intervju, kada razgovarate s njim, uvijek znate da ste nešto zaboravili, zato očekujemo jednog dana objavu knjige o njegovom životu i stvaralaštvu, jer će jedino tada biti dovoljno prostora da se spomene sve što je taj čovjek uspio napraviti u životu.

Prvi nastup kao plesač Jedinstva ostvario je 1947. u Sinju, umjetnički voditelj Jedinstva postaje 1950. godine kao asistent Vojki Ružić koja mu dvije godine potom predaje štafetu i to nastavlja biti samostalno. U narednom razdoblju s kraćim prekidima vodi Jedinstvo do 1970. godine i s njime osvaja broncu u Dijonu 1964. godine i prvo mjesto u Llangollenu 1965., a vodi društvo te nastupa i kao plesač na antologijskim nastupima u čuvenom Royal Albert Hallu 1966. koji su ovjekovječeni kamerama engleskih TV kuća.

Ako je i bio netko tko nije čuo za njega, 1979. godine jest sigurno kada mu je ukazana čast biti koreografom svečanosti otvaranja Mediteranskih igara, jedne od najbitnijih, najkapitalnijih i najpoznatijih sportskih manifestacija koja se dogodila u Splitu, a koja ove godine slavi vlastiti jubilej. Šjor Branko ponovno vodi društvo od 1982. do 1985. kada ujedno uspostavlja i vodi pripremnu grupu, udarivši temelje onome iz čega će se kasnije razviti današnja naša škola folklora, a kada i više nije aktivno djelovao na nekoj funkciji, u posljednjih 20 godina neraskidivo je bio vezan za svoje matično društvo u koje je gotovo svakodnevno dolazio dok je bio u snazi, uvijek spreman pomoći, udijeliti savjet na svoj šarmerski način.

Svojim koreografijama, ponajprije Starim splitskim plesovima i Vrličkim kolom, ali i Banatskim momačkim nadigravanjem te Plesovima sjeverne Hrvatske, svojim neprocjenjivim nematerijalnim blagom koje Jedinstvu i Hrvatskoj ostavlja u dotu, ostavlja neizbrisiv trag zbog čega će njegovo ime živjeti vječno među velikanima hrvatskog folklora, iako je sam uvijek znao reći da je folklor našao njega, a ne obratno i da je imao sreću roditi se u tako običajno raznolikom i bogatom podneblju.

I kao da smo znali, baš je današnja jutarnja objava kojom odbrojavamo dane do koncerta bila vezana uz njega i njegove svevremenske Stare splitske plesove. Svemir to tako namjesti.

Adio van šjor Branko, i hvala na svemu. 😔

Branko Šegović (1922. – 2019.), napisali su.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime