A JE TO! Predsjednik splitskog SDP-a traži od NZJZ-a podatke koji su već mjesecima dostupni

Mi ćemo nastaviti razgovarati s izvođačima radova i stručnjacima iz NZJZ-a te informirati javnost, ali i političare s najnovijim podatcima i rezultatima sanacije odlagališta.

Nakon objave našeg članka o povećanim vrijednostima amonijaka i merkaptana protekle noći, nije dugo trebalo čekati na reakcije lokalnih političara. Svoj komentar dao je i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur. On je zaključio kako se javnost mora detaljnije informirati o koncentraciji štetnih emisija s Karepovca. Jedan od njegovih prijedloga je da NZJZ omogući uvid u rezultate mjerenja svaki sat, što je već, od početka mjerenja i napravljeno na službenim web stranicama Zavoda.


“Nastavni zavod za javno zdravstvo bi, radi smirivanja javnosti morao objavljivati rezultate mjerenja kvalitete zraka na odlagalištu Karepovac ne samo zadnji sat i prosječnu dnevnu vrijednost, kao što radi, već bi morao omogućiti da građani mogu imati uvid u rezultate mjerenja za svaki sat uz navođenje graničnih vrijednosti odmah uz satne rezultate”, poručio je Kotur u svom priopćenju.

Podsjetimo se na naš jučerašnji razgovor s mr.sc. Nenadom Perišom, voditeljem Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Na kraju članka su uredno priloženi linkovi gdje građani mogu pratiti mjerenja sumporovodika, amonijaka i lebdećih čestica PM10 s udjelom metala (mjerenja možete u realnom vremenu pratiti ovdje), te se od prosinca mjeri i sumporov dioksid, dušikov dioksid i merkaptani (mjerenja možete pratiti ovdje).

Čini se kako je čelni čovjek splitskog SDP-a ipak trčao pred rudo pa bez provjere na stranicama NZJZ-a poslao svoje ‘prijedloge’. Zatražio je i da se granične vrijednosti postave uz (već navedene) satne rezultate. Istina, nisu granične vrijednosti navedene uz satne rezultate, ali se one vrlo lako mogu naći iznad trenutnih vrijednosti, tabličnog i grafičkog prikaza mjerenja pod rubrikom VAŽNO (tri uskličnika).

“Treba javnost što detaljnije informirati o uzrocima povećanja emisija, o mogućim opasnostima i rizicima po zdravlje građana, te jesu li potrebne neke mjere zaštite koje trebaju poduzeti svi građani ili neke skupine građana, poput onih koji žive u neposrednoj blizini Karepovca ili imaju određene zdravstvene probleme”, poručio je Kotur.Još jednom moramo podsjetiti na jučerašnji razgovor s voditeljem Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke koji možete pročitati OVDJE i vidjeti analizu stručnjaka o kvaliteti zraka i stanju nad splitskim odlagalištem otpada.

Mi ćemo nastaviti razgovarati s izvođačima radova i stručnjacima iz NZJZ-a te informirati javnost, ali i političare s najnovijim podatcima i rezultatima sanacije odlagališta.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0