55. Plava vrpca Vjesnika održana je sinoć u prepunoj dvorani hotela Radisson blu u Splitu.

Vaterpolist Antun Goreta nagrađen je zlatnim prstenom i svilenim plamencem u pojedinačnoj konkurenciji, a umjesto njega priznanje je primio otac Mirko.

Srebrna plaketa i svileni plamenac u momčadskoj kokurenciji pripali su spasilačkom timu Hrvatske gorske službe spašavanja i posadi transportnog helikoptera 93.zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Posadu helikoptera u ovom zahtjevnom spašavanju činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić i tehničari letači – stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko, a spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović uz kojega su bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica.

U pozdravnom govoru, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan podsjetio je na pozitivne pomake za pomorce u administrativnom smislu, ali se prisjetio i kolega pomoraca koji su izgubili živote te je napomenuo da su realnost i problemi pomoraca bliže 19. nego 21. stoljeću.

– I zato nadrealno zvuče teorije o brodovima bez posada, fascinantni brodovi – dronovi kada je stvarnost daleko od toga. Razmišljajmo i planirajmo budućnost, ali nemojmo zaboraviti da je sadašnjost ono gdje svi zajedno možemo napraviti razliku- rekao je Melvan.

Ove godine u konkurenciji za priznanje Plave vrpce Vjesnika bilo je šest nominacija, dvije pojedinačnoj i četiri u momčadskoj konkurenciji.

Svima nominiranima uručene su plakete kao uspomena na nominaciju.

Sinoć su u Splitu dodijeljena i dva posebna priznanja Plave vrpce Vjesnika. Prijatelji i članovi obitelji kapetana Miškića primili su priznanje za angažiranost oko spašavanja sedam nestalih članova posade Bourbon Rhode koji je uslijed uragana potonuo na Atlantiku.

A Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar primio je priznanje u povodu 170 obljetnice postojanja škole.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je Zorica Kondža uz maestra Joška Banova i pratnju Denisa Matana na gitari.

Uz pomorce njihove obitelji među uzvanicima bili su i Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Ivo Raffanelli, Zapovjednik Obalne straže Milan Blažević, župan Blaženko Boban koji bio i u svojstvu izaslanika premijera, pomoćnik ministra Siniša Orlić, zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, te mnogi drugi.

Dodjela Plave vrpce Vjesnika održana je pod pokroviteljstvom Međunarodne Federacije transportnih radnika (ITF).Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime