Puljak: Hoćemo li uistinu postati “fast food” grad? Što je s duhovnom hranom i Splićanima?

"Žalosti me ovo što se događa ovih dana s knjižarama, a neke od njih odlaze iz srca našega Splita. Ne možemo takvo što dopustiti i moramo zaustaviti pretvaranje Splita u grad brze konzumacije"

Kandidatkinja za gradonačelnicu stranke Pametno Marijana Puljak izrazila je negodovanje oko slučaja zatvaranja tri knjižare na području Splita. Naime, od početka ovog tjedna tri knjižare tvrtke Algoritam-MK su zatvorene. Radi se o knjižarama na Pjaci “Miroslav Krleža” i


“Morpurgo”, te knjižari u centru Joker. Gradom su već krenula nagađanja da bi na mjestu dvije povijesne knjižare na Pjaci mogao otvoriti restoran. Puljak se u svom priopćenju za medije osvrnula upravo na ta nagađanja. Prenosimo priopćenje u cijelosti.

Hoće li u Splitu uskoro izumrijeti knjižare? Hoćemo li uistinu postati “fast food” grad, čija jezgra nudi samo brzu hranu, onu za tijelo? A što je s onom duhovnom hranom i Splićanima? Od prvoga dana zalažemo se za bolje obrazovanje i svi znaju da je upravo stranka Pametno sinonim borbe za najbolje obrazovanje i u Splitu i u Hrvatskoj.

Bez čitanja, bez izbora knjiga i literature svih vrsta, takav je cilj teško ostvariv. Danas su knjige, istina, dostupne na različite načine, ali ne mogu svi naši građani kupovati knjige preko interneta, a i odgovorni smo da djeci usadimo ljubav prema čitanju, razmišljanju, kritičkom mišljenju.. upravo kroz izbor različitih knjiga.

Žalosti me ovo što se događa ovih dana s knjižarama, a neke od njih odlaze iz srca našega Splita. Ne možemo takvo što dopustiti i moramo zaustaviti pretvaranje Splita u grad brze konzumacije. Split mora nuditi sve sadržaje prvenstveno svojim građanima, a onda oni moraju tu kulturu ponuditi i turistima. Knjižare u centru grada su dio gradske kulture, neke od njih imaju povijest koja je postala turistički prepoznatljiva.

Grad mora ustati protiv takve kulturne devastacije i naći način kako da pomogne knjižarama da opstanu. Kao i uvijek dosad, Pametno će naći rješenje očuvanja građanskog Splita. A takav sigurno uključuje i poznate knjižare u gradu.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0